Yine geçmiş yıllardaki yeni yıl yazılarıma baktım ve gülümsedim. 2018 yılına girerken kendimce bir önceki seneyi değerlendirip “Mutluluğun Haritasını” çıkartmışım. Ondan önceki yıl “Şimdi Özetler” demişim. Uzun süredir hayatta olan BSH blog içerisinde seneyi değerlendirebilmek benim için de oldukça güzel bir şans.


Yazmak gerçek manada dönüp insanın yaşadığı dönemlere ışık tutması açısından önemli. Kendimce tarihe ilk not tutuşum bundan 25 sene öncesine dayanıyor. Ortaokulun ilk senesinde tutmaya başladığım günlüğümün ilk satırı “Arkadaşıma çok kızmıştım, benden izin almadan suyumu içmişti.” Bu satırları şimdi okuyunca tatlı bir tebessümden başka bir his bırakmıyor. Belki de o an o küçük omuzlar için ciddi anlamda bir stres kaynağıydı arkadaşımın o hareketi. Günlüğün satırlarını karıştırınca üniversite hayatıma dair bir satırda kaldı gözlerim. O sıralarda yurttan eve yeni çıkmıştım ve maddi olarak bunu kaldırmak çok kolay değildi: “Derslerime çok çalışmam lazım, ailem beni eve çıkartmak için oldukça zorlanıyor. Bunun karşılığı almam gereken yüksek notlar.” 


İş hayatına geldiğimizde bu sefer bambaşka endişe / stres kaynaklarına sahip olabiliyoruz:

· Sunumu yetiştirebilecek miyim?

· Benden beklenenleri verebiliyor muyum?

· Ekip arkadaşım bana acaba bunu neden dedi?

Ve daha onlarcası...

Korona günlerinde BSH’nin bize sunduğu evden çalışma imkânının da yardımıyla okumuş olduğum kitaplara tekrar göz atmak ve yeni kitaplar okumak için ayırabileceğim zaman arttı. Dale Carnegie’nin kişisel gelişim kitapları da bunlardandı. Verdiği altın öğütlerin kimileri her yaş grubu için geçerli ve bu ilkeleri daha önceden okumuş olsaydım zihinsel olarak kendimi daha rahat hissederdim. Gelin bunların birkaç tanesini sıralayalım;

· Kendinize sorun “Olabilecek en kötü şey nedir?”

· En kötüyü kabullenmeye hazırlıklı olun.

· En kötüyü iyileştirmeye çalışın.

· Endişenin sağlığınıza mal olabileceğini unutmayın.


Bununla beraber hayatınızı güzelleştirmek için en sevdiğim birkaç altın öğütü daha sizlerle paylaşmak istiyorum;

· Eleştirmeyin, suçlamayın veya şikayet etmeyin.

· Dürüst, samimi takdir gösterin.

· Gülümseyin.

· İyi bir dinleyici olun.

· Geçmiş için üzülmeyin.

· Başkalarını mutlu etmeye çalışın.

Bunlar bilmediğimiz noktalar değil belki de, önemli olan bunları hayatımızın içerisinde aktif olarak uygulayabilmek. Ne dersiniz, yeni yıl, yeni umutlar ve değişiklikler için bizi beklemiyor mu?


Bu arada yeni yıla girerken buzdolabınızı yenilemeye ne dersiniz? Yenilenen Bosch üstten donduruculu buzdolaplarında her keseye uygun seçenekler mevcut. Kısa yoldan erişmek isterseniz diye ben buraya bir bağlantı da bırakıyorum. 


2021’de Covid-19’un tamamen ortadan kalktığı, bol bol seyahat ettiğimiz, hayatımızı güzelleştirdiğimiz, stresten uzaktan kaldığımız bir dünyaya ulaşacağımıza inanıyorum.

Sevgiyle kalın, mutlu yıllar.


Mustafa Onay

BSH Ürün Mimarisi Uzmanı