2017 yılına girerken yazdığım yeni yıl yazısına bir göz attım ve geçen seneye göre hayatımda neleri değiştirip değiştiremediğime bir gözden geçirdim. Bu linkten siz de göz atabilirsiniz.

Şimdi Özetler... Hatırlarsanız sizlere sene içindeki hedeflerinizi yazılı olarak bir yere not almanızı tavsiye etmiştim. Gözden geçirme zamanı gelmedi mi, ne dersiniz? :)

Mühendis olmanın verdiği bilinçaltı ile sene içerisindeki mutluluk performansımı grafiksel olarak özetlemeye çalıştım. Sene içerisinde büyük oranda artan bir performans görmek oldukça heyecan verici. Grafikteki dönüm noktalarının açıklaması;

- Şubat ayında ağır bir grip sonrası 2 haftanın yatakta geçirildiği dönem.
- “Hastalıktan” kurtulduktan sonra kendini yeniden keşfetme safhası.
- Hedeflediğim üzere yeni yaşıma daha önceden bulunmadığım bir ülkede giriş. (Brüksel-Belçika)
- Yurt dışından sürekli misafirler ağırlayarak yeni kültürler tanıma, bakış açısının genişletilmesi.
- Havaların kararması ile beraber yüksek seyreden mutluluk seviyesinin hafif oranda düşmesi, bununla beraber hala çok mutlu seviyesinde kalması.
Siz de kendiniz için bu grafiği kolaylıkla çıkartabilirsiniz.

Bu sene benim için oldukça mutlu geçti diyebilirim. Bu grafikten iki ders çıkartabiliriz.

Bunlardan birincisi (bende şu an keskin biçimde görünmüyor ancak sizde varsa) seneye odaklanırken mutluluk seviyenizin düşük olduğu dönemleri belirleyerek, daha iyi nasıl olabilirdim, önümüzdeki sene bir üst seviyeye nasıl ulaşabileceğinizi belirlemek.

İkincisi ise (benim grafikte özellikle yılın ikinci yarısından itibaren) mutluluğu sürdürülebilir hale getirmenin yollarını aramak. Elbette herkesin hayatında inişler çıkışlar olacaktır, anlık gün içerisinde bile değişebilir. Ancak büyük resme baktığımızda belli bir seviyenin üzerinde kalmamız gerekli.

Bu yılın kısa özeti:

- 2017 senesi bazı kısıtlardan dolayı seyahatler anlamında kendi standartlarıma göre kısır geçti. Bununla beraber yeni görülmüş ülke listeme Rusya ve Belçika’yı eklerken, Almanya, İspanya ve Yunanistan’da daha önceden bulunduğum şehirleri gezme imkanı buldum.

- Krizi fırsata çevirmek klişesini bu dönem içerisinde kullandım ve yurt dışından birçok misafiri evimde misafir etme, onların kültürleri daha yakından tanıma fırsatı buldum. Güney Kore, Arjantin, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Japonya, İran ve daha niceleri. Bu sene hiçbirisine gitmesem de oradan gelen arkadaşlarla beraber gitmiş gibi oldum.

- 2017 senesi için kendine koyduğum hedeflerden birisi de, BSH’nin sosyal yönünün en güzel örneklerinden olan Sokak Kulübü'nün bir etkinliğine katılmaktı. Sokak Kulübü'nden gelen “BSH Gönüllülerinden duyuru... Gönüllü İngilizce Öğretmenler arıyoruz...“ başlıklı mail tam da bu sene içerisinde aradığım fırsatı oluşturdu ve kısa süre içerisinde maddi durumu olmayan ilkokul öğrencilerine ücretsiz İngilizce dersleri vereceğiz.
Umutla, güler yüzle ve neşeyle karşılayacağımız ve geçireceğimiz yeni bir yıl diliyorum.


Sevgiyle ve mutlulukla kalın.

Mustafa Onay
BSH Soğutucu Geliştirme Merkezinde PACT Koordinatörü