İletişimin her türlü ilişkide en önemli unsur olduğu bir gerçektir. Yazılı ve sözlü iletişimin yanı sıra beden dilimizin söyledikleri de son derece önemlidir.

Kısacası, hangi açıdan bakarsak bakalım, iletişim neredeyse tılsımlı bir gücü varmışçasına etkili bir araçtır. İletişim biçimimiz o kadar önemlidir ki; uygunsuz bir tavır sergilememiz hâlinde güzel bir ortama zarar verebileceğimiz gibi olumlu bir yaklaşım sergileyerek yolunda gitmeyen bir durumu da hızla düzeltebiliriz. Üstelik iletişim yalnızca insanlar arasında da gözlenmez. İletişim; hayvanlar, bitkiler ve doğayla olan etkileşimimizde de belirleyici bir güce sahiptir. Annelerimizin çiçekleri sularken onlarla sevgi dolu sözcüklerle konuşması bu duruma verilebilecek en güzel örneklerden biridir belki de :).

BSH'de stajyer olarak çalışmaya başladığım andan bu yana öğrendiğim en önemli şeylerden biri; iletişimin çok büyük bir güce sahip olduğudur.

Bu denli önemli olan bir aracın en etkili olduğu veya yokluğunun en fazla hissedildiği alanlardan biri de satış ve pazarlama bölümleridir. Başarılı bir pazarlamacı olmanın en önemli gerekliliği; ürünü, hizmeti, ihtiyacı, firmayı, kişiyi ve müşteriyi tanımaktır. Satıcı sattığı ürüne veya hizmete mutlaka hâkim olmalıdır. Ancak bu da yeterli değildir, çünkü bu hâkimiyeti etkili iletişim kurarak müşterinizi ikna edecek ve ona güven verecek şekilde tamamlayamıyorsanız, satış ve pazarlama alanında başarılı olamayacaksınız demektir.

Kısacası, satış veya pazarlama biriminde çalışıyorsanız, dünyanız iletişim ve iyi ilişkiler üzerine kuruludur ve diğer birimlerin başarısını sonuca ulaştıracak sorumluluk sizin omuzlarınızdadır.

Yollarda bizi bekleyen dostlarımız…
Biz de bu gerçeklerden hareketle Bosch markamızı nihai tüketiciye ulaştırmak için birlikte çalıştığımız ve ailemizin bireyleri gibi gördüğümüz bayi çalışanlarımızla olan hem ticari hem de insani ilişkilerimizin her zaman sağlam, içten ve güven esasına dayalı olmasına büyük özen gösteririz. İşimizin başarısının onlarla kurduğumuz iletişimden geçtiğini biliyoruz ve bu nedenle bayi çalışanlarımızı bizzat mağazalarında belirli aralıklarla ziyaret ediyoruz. Bu mağazalar kâh Ankara'da kâh Ağrı'da kâh Trabzon'da olabiliyor. Mesafelerin bizi caydırmasına izin vermeden, nerede bir mağazamız varsa satış ekibi olarak biz de heyecanla orada oluyoruz.

Kilometrelerce yol almak bizleri yorsa da bu seyahatlerin işimizin en heyecanlı ve de keyifli tarafı olduğunu belirtmem lazım. 

Pandemi süresince ziyaretlerimizde sizin de bildiğiniz nedenlerle kısıtlamalar olsa da her fırsatta, tüm önlemlerimizi alarak bayilerimizin yanında olmayı sürdürdük. Her zaman olduğu gibi her bir köşesi ayrı güzellikteki eşsiz memleketimizin yollarını arşınladık. Pek çok güzel anı ve deneyim biriktirdik.

Seyahatlerimizde sıklıkla yol kenarlarında bizleri beklediğini hissettiğim ve bakmazsanız göremeyeceğiniz dostlara, köpeklere rastlıyorum. Ben de bu yazımda size bu dostlarımızdan bahsetmek istiyorum.

Bu yolculuklarımdan birinde Kastamonu ilimizin Cide ilçesine giderken yol kenarında uzvunu kaybetmiş bir dostumuza rastladım. Onu besledim, en yakın veterinere götürdüm ve elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Sık sık seyahat ettikçe hem yollarda hem de bayilerimize ait mağazalarda ya da etraflarında yaşayan hayvan dostlarımızla aramızda bir bağ hatta arkadaşlık ilişkisi gelişmeye başladı. Hâl böyle olunca özellikle pandemi sürecinde insanların çok sık sokaklarda olmaması ve dostlarımızın eskisi kadar yemek bulamaması gibi sebeplerle onları beslemek için aracımın bagajında kedi-köpek maması taşımaya başladım. Bunu da bir "meydan okumaya" dönüştürerek videoda göreceğiniz gibi aynı departmanda çalıştığım sevgili arkadaşlarım Burak ve Ali Kaan'ı da dâhil ettim. Onlar da Yozgat ve Kayseri yollarında bu mini gönüllülük hareketime katılınca hareketimiz kendiliğinden genişledi.

Zaman içerisinde yol kenarlarında gezinen birçok dostumuzu besleyip onlara yardım ettik. Hem onları hem kendimizi mutlu edip, bundan olumlu ve büyük bir yaşam enerjisi almaya başladık. Yaşam için "bir damla su ve mamanın" ne denli önemli olduğunu daha da iyi kavrar hâle geldik.
Sevgili bayilerimiz de iyilik hareketimize katıldılar. Mehmet ağabeyimizin Ankara'nın Keçiören ilçesindeki iki mağazasının önüne, sokaktaki kedi ve köpek dostlarımız için mama köşeleri yapıldı. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür etmek isterim.

Çalışanları, bayileri ve müşterileri bu kadar yardımsever olan büyük BSH ailesinin bir parçası olduğum için çok şanslıyım.

Sonuçta, hayatı kolaylaştırmak adına; "yaşam için teknoloji" üreten bir firma olarak yaşam için bir damla su ve mama da sunarak çoğu zaman varlıklarını fark edemediğimiz hayvan dostlarımıza yardım etmeye ve örnek olmaya başladık.

Yazıma olumlu iletişimin her kapıyı açma ve satışa yardımcı olma gücünden bahsederek başlamıştım, iyiliğin ve mutluluğun paylaştıkça çoğalan gücünü vurgulayarak bitiriyorum. Bu kavram ve duyguların hepsi bir bütündür. Hepsi bir aradayken bir anlam ifade edip mutluluk yaymaktadır.

Evet, şimdi sıra sizde :). Bu hareketin bir parçası olmaya ne dersiniz?

Sağlıcakla…

Yüksel Emre Baran
Kuzey Anadolu Bölge - Perakende Satış Yöneticisi