Sanırım pek çoğumuzun vazgeçilmez çocukluk aktivitelerinden biri, sabah erken kalkıp evdekileri rahatsız etmeyecek kadar kısık seste çizgi film izlemekti. 80’li-90’lı yıllarda televizyonda şimdiki gibi çizgi film kanalları olmazdı ve dönemin çocukları olarak az sayıdaki televizyon kanalının sabah kuşağındaki çizgi filmlerini yakalamayı kendimize görev edinirdik. 😊 

En az bir iki kuşağın en sevdiği çizgi filmlerinden biri de –ki benim de vazgeçilmezimdi– Jetgiller olmuştur. Orijinal adı The Jetsons olan bu efsane çizgi film dizisi, benim ve muhakkak ki başka birçok çocuğun mühendislik merakını daha küçük yaşlarda tetikleyen ve o zaman için son derece ileri diyebileceğimiz teknolojileri hayal etmemizi sağlayan önemli unsurlardan biridir. Jetgiller, 1962’de renkli olarak çekilmiş ancak renkli televizyonlar o yıllarda daha yeni yeni hayatımıza girdiğinden ilk bölümleri siyah beyaz yayınlanmıştı. Özellikle şimdi, bugünkü aklımla geriye baktığımda dünyanın belki de en çok bilinen ve sevilen çizgi filminin şu an hayatın normal akışında kanıksadığımız pek çok teknolojiyi 100 yıllık bir ileri görüşle ta o zamanlarda anlatmasını çoğumuz gibi ben de oldukça büyüleyici buluyorum… 

Jetgiller, Amerika’daki Hanna-Barbera adlı yapım şirketinden çıkma bir animasyon durum komedisi olarak 23 Eylül 1962'de izleyicileriyle buluştu. 17 Mart 1963'e kadar ABC kanalının en çok izlenen saatlerinde gösterildi. 1985 ve 1987 yılları arasında Taş Devri adlı ülkemizde de oldukça yoğun ilgiyle izlenen çizgi dizinin Uzay Çağı muadili olarak üretilen yeni bölümleriyle oldukça geniş bir hayran kitlesine ulaştı.  
Jetgiller; esasen ileri teknolojiye sahip tuhaf cihazlar, araçlar, robotlar, uzaylılar ve hologramlarla bezeli Orbit City'deki heyecanlı ve komik dünyalarında türlü maceralar atlatan George Jetson ve ailesinin hikâyesini anlatır. Anne Jane, bir  ev hanımıdır. Ailenin genç kızı  Judy, Orbit Lisesine ve oğulları Elroy Little da Dipper Okuluna gider. Rosie  adında bir robot hizmetçileri ve Astro adında bir köpekleri vardır. George Jetson, “Spacely Space Sprockets, Inc.” adında uzay roketleri ve parçaları üreten bir şirkette çalışır. Dönemin çalışma düzenine göre de haftada iki gün, günde bir saat işe gider. Buna rağmen herkes gibi o da sürekli işlerin yorucu, ağır olmasından ve türlü türlü sıkıntıdan yakınır…  

Çizgi diziden anladığımız üzere hikâye, 2062 yılında geçmektedir ve ailenin babası George Jetson da 31 Temmuz 2022 tarihinde –yani okumakta olduğunuz bloğu yazdığım, yazarken henüz içinde olduğumuz yıl– doğmuştur. İşte buradan ilham alarak daha bu yıl doğacak ve 2062’de kırk yaşına girecek olan George Jetson’ın doğum gününe sayılı haftalar kala bu yazıyı yazarak doğum gününü kutlamak istedim. Dizinin ilk yayınlandığı yıl 1962’de bazıları bugün bile hâlâ ileri teknoloji sayılan ve yaygınlaşmamış teknolojiler ve yaşam biçimlerinden bahsetmesi gerçekten şaşırtıcı değil mi?  

Ancak 1980’li yılların sonuna doğru renkli izleyebildiğimiz Jetgiller’in 1960’larda anlattığı fütüristik hikâyelerin birkaç neslin vizyonunu derinden etkilediği konusunda hepimiz mutabıkızdır sanıyorum.  

Jetgiller’de yer alan ve günümüzde de kullandığımız bazı teknolojiler:  
Yukarıdaki görsellerde ve şu videoda bulabileceğiniz, bugün yaygın şekilde kullandığımız yahut en azından prototiplerini ürettiğimiz bu kadar icadın olması çok şaşırtıcı değil mi gerçekten?   

Hâlâ evrak çantasına dönüşerek park yeri sorununu geçmişte bırakan bir uçan arabamız yok belki ama görüntülü konuşma teknolojisinden akıllı saatlere, akıllı LED televizyonlardan akıllı diş fırçalarına, robot süpürgelerden drone ile yemek siparişine kadar birçok teknoloji günlük hayatımızda vazgeçilmez bir yer edinmiş durumda.  

Peki Jetgiller ile büyüyen mühendisler şimdi neler yapıyor?  

Ben ve benim gibi Jetgiller benzeri geleceğe yönelik vizyoner hayallerle büyüyenler, elbette insanların en çok zaman geçirdiği yer olan evlerimizde yaşam kalitemizi artıracak yenilikler peşinde koşuyor…  

Bizler, BSH ailesi olarak en ileri teknolojilere sahip ev aletlerimiz ve dijital hizmetlerimizle tüketicilerin evde geçirdikleri zamanı kolaylaştırıp yaşam sevinçlerini artırmayı hedefliyoruz. Dünyanın her yerindeki tüketicilerimizin bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarının yanı sıra deneyimlerini, tercihlerini ve karşılaştıkları zorlukları da öğrenmek için sürekli çalışıyoruz. Bunları inovasyon sürecimizin merkezine koyuyoruz. Sizlere bu yazım aracılığıyla BSH’nin bazı inovatif ürünlerini aktarmak isterim. 
Bosch SmartGrow Life ile evde sebze-meyve yetiştirmenin keyfini sürüyoruz. Home Connect ve yapay zekâ özellikli fırınlar ile yiyeceklerin ne zaman pişeceğini tahmin edebiliyoruz. Bosch Smart Dry teknolojisi sayesinde cihazların kendi arasında haberleşmesini sağlayabiliyoruz. Buzdolabının içine yerleştirilmiş kameralarla eksik gıdaları tespit edebiliyoruz. Nesne tanıma özellikli akıllı saklama rehberi sayesinde ürünleri daha uzun süre taze tutabiliyoruz. Gıda israfını azaltmak için ipuçları veren buzdolapları gibi teknolojilerle ev hayatımızı çok daha kolay hale getiriyoruz.

Başta Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo olmak üzere enerji verimliliği ve inovasyonda dünya şampiyonu birçok ürünümüz, her gün 3 patentli buluşlara imza atan ve son on yılda mühendis sayısını %300 artıran Çerkezköy üretim merkezinde geliştiriliyor, üretiliyor ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihraç ediliyor. 

Unutulmamalıdır ki merak bilime, bilim teknolojiye, teknoloji inovasyona dönüşür ve inovasyon da insanlığın gelişimini tetikler. Yazımı sonlandırmadan önce belki de benim gibi birçok insanın mühendis olmasında küçük de olsa payı olan Jetgilleri tekrar hatırlatarak bize ilham veren bu yapıma minnetlerimi sunuyorum.  

İyi ki doğdun George Jetson!  

Hakan TEKBAŞ 

Proje Kalite ve Teknik Risk Yönetimi Koordinatörü/Koç