Ben Umutcan Büyükarslan. Tekirdağ/Çerkezköy Halit Narın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisiyim.

Kendimi bildim bileli otomobillere karşı büyük bir ilgim var. Küçüklüğümden beri otomotiv mühendislerine özenir, oyuncak arabalarla oynar, sürekli otomobillerle ilgili sorular sorardım. 9. Sınıf’ta “ileride hangi bölümde okumayı, hangi mesleğe sahip olmayı istediğimizi anlatan” bir sunum hazırlamamız istendi.

Tahmin edebileceğiniz gibi aklıma gelen ilk meslek tabii ki otomotiv mühendisliği oldu. Sunumumu hazırlarken bölümle ilgili bir araştırma yaptım ve otomotiv mühendisliğinin, elektrik ve makine mühendisliği gibi farklı bölümlerle alakalı olduğunu öğrendim. Meslek lisesi öğrencisiydim ve bu iki bölüm de okulumuzda vardı. Daima hayalini kurduğum ve hala da kurmakta olduğum, elektrikli uzun menzile sahip bir otomobil yapmak üzere elektrik-elektronik bölümünü seçtim.

İlk günden itibaren zamanımın büyük kısmını ve öğrendiğim bilgileri “ileride yapmak istediğim elektrikli otomobilde nasıl kullanabilirim?” diye araştırarak  geçiriyordum. Hevesim, ilgim her geçen gün artıyor, çok çalışıyor, derslerimde ve ödevlerimde yüksek notlar alıyor, dikkat çekiyordum. Altı kişilik bir ekip olarak yaptığımız proje Sevgili Ömer Hocamız tarafından fark edilip, kendisi bize destek ve mentor olunca takım olarak Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentine staja gitmeyi başardık.

Prag’da, bilmediğimiz bir okulda, yabancı öğretmenler, daha önce görmediğimiz birtakım aletler, makineler, bazılarına aşina olsak da bilmediğimiz dersler, farkı dil konuşan, farklı kültür ve alışkanlıklara sahip insanlara uyum sağlamak ve en önemlisi anne yemeğinin hasreti zorlasa da çok değerli bir deneyim yaşadık. Prag’da ben özellikle otomobillere hep uyarlamak istediğim “otonom sürüş” yazılımına odaklandım. Internette sürekli, bir aracın çeşitli sensörlerle kendini otomatik olarak sürmesi ile ilgili kodları, yazılımları aratıyordum.

Epey şey öğrenmiştim, ancak tabii ki yeterli olmuyordu. Aslında bu araştırmalarımda esas olarak, daha uzun yıllar ne kadar çok şey öğrenmem, çok ama çok çalışmam gerektiğini anlamıştım. O yüzden döner dönmez 10. sınıfta, bölümümüzün Robot Kulübüne katıldım. En çok hızlı çizgi robotlar ilgimi çekmişti. Daha çok kodlama öğrenmem gerekiyordu. Bu fırsatı da BSH firmasının bulunduğum bölgedeki yani Çerkezköy’deki fabrikasında başlayan “Geleceği Kodlayanlar - Maker Lab- Design Thinking Atölyesi” ile yakaladım.

BSH’nin “Geleceği Kodlayanlar-Makers of Tomorrow Projesi” kapsamında verdiği eğitimlerde kodlama öğrenmeye başladım. Verdikleri eğitimler ile yaptığımız uygulamalar sayesinde, yazılımın ne kadar önemli olduğunu fark ettim ve çok etkilendim.

Almış olduğum kodlama bilgisiyle ilk işim, kulüpte daima ilgimi çeken hızlı çizgi izleyen robotu incelemek yapmak ve uygulamak oldu. Ekip olarak yaptığımız robotlarla, kulüpten öğretmenlerimizin, abi ve ablalarımızın katkılarıyla, 2. Uluslararası MEB Robot Yarışması için Sivas’a gitmeyi başardık. Tabii bu aşamada da her zaman olduğu gibi yanımızda BSH vardı. O yarışmada hem bir anlamda ilk acemiliğimizi attık, hem de “Mini Sumo” robotlarımızla derece yaptık.

Bu başarı ve BSH’nin Makers of Tomorrow programında aldığımız eğitimler sayesinde okulumuz TÜBİTAK desteği kazandı. Çevre okullardaki diğer arkadaşlarımıza da örnek olmak, esinlendirmek amacı ile TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programında Ömer hocamızın projelerinin de olduğu 2019 Bilim Şenliği seminerlerine katıldık.

Bunların ardından kulübümüzdeki çalışmalar ve BSH Makers of Tomorrow desteği ile ortaya çıkardığımız daha donanımlı robotlarla birlikte 13. ULUSLARARSI MEB ROBOT YARIŞMASI için Samsun’a gittik.

Hızlı çizgi izleyen robot kategorisinde 801 robot arasında ilk 15 arasına girerek TEKNOFEST yarışmasına katılmaya hak kazandık ve ERGENE adlı robotumuzla TEKNOFEST yarışmasına katıldık.

Yarışma çok heyecanlıydı. Bilmediğimiz kurallar, bilmediğimiz fuar alanı, rekabet duygusu ve yarışma alanındaki inanılmaz enerji ile hem zorlandık hem de o dinamik ortamın keyfini çıkardık, bolca da güldük, eğlendik. Yeni arkadaşlar tanıdık. Bizden daha başarılı, daha başarısız örnekleri inceledik, bolca öğrendik, esinlendik. Yarışmadan sonra fuar alanını gezdik. Üniversite ve firma stand’lerine gittik. Neler yaptıklarını inceledik, sorduk, bilgiler aldık. Her yeni proje ve stand’de ilgimiz ve bakış açımız farklı genişliyordu. Fark ettiğim bir önemli şey de büyüklerimizin bizlere yardımcı olmak, anlatmak için ne kadar istekli olduğu idi. Bunun kıymetini bilmeliydik…

TEKNOFEST fuar alanında elektrikli araçları gezerken bir firmanın yeni ürünü için yapılan video çekimine denk geldim. Çekimde tanıtımı ve yorumu yapan sektörün önde gelen isimlerinden, herkesin Otomobilin Mesut Abisi olarak bildiği Mesut Bıyık idi. Kendisinin sıkı takipçisiydim ve orada gördüğümde çok heyecanlanmıştım. Dikkatle çekim bitene kadar izledim, işini bitirdiğinde mesut Abinin yanına gittim ve kendisi ile fotoğraf çektirirken “bir otomobil haber sayfam olduğundan, otomobillere dair paylaşımlarda bulunduğumdan, içerik ürettiğimden bahsettim ve onun gibi olmak istediğimi” söyledim. Ve şu sürpriz öneriyi aldım. “Senin gibi bir genci yetiştirmek istiyorum, bizimle çalışır mısın?” Tahmin edebileceğiniz gibi; elbette dedim ve  mesutabi.com ‘a otomobiller ve otomobil haberleri yazmaya başladım. O gün bugündür yanında Haber Editörü olarak çalışmaktayım. Kendisine buradan da çok teşekkürlerimi sunuyorum iyi ki Mesut Abi’nin yanındayım. Bu linkten yazılarıma ulaşabilirsiniz.

Şu anda otomobil tutkunu bir genç olarak hayallerini kurduğum otomotiv mühendisliği ve otomobil haberleri hakkında paylaşımlar yapmak için @automobilenewsub Instagram hesabıma da devam ediyorum. Eğitim, proje ve saha çalışmalarımın yanı sıra, dijital platformlarda aktif olmanın da bana daima ihtiyacım olacak bağlantıları sağlayacağına, bilgimin paylaştıkça çoğalacağına inanıyorum. Ne de olsa bize “Digital Natives - Dijital Yerliler” deniyor. :) Sosyal Medyayı da etkin kullanmak şart.

Şu ana kadar hayallerimi peşini bırakmadım, bundan sonra da bırakmayacağım ve emin olabilirsiniz ki ileride de benden daima güzel haberler alacaksınız. :)

Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Hem kendi hem de arkadaşlarım adına en büyük teşekkürlerimden biri de bu yazıdaki başarılarımızı, gelişimimizi mümkün kılan katkıları için BSH ailesine… İyi ki varlar.

Kapanışı kendi sözümle bitirmek istiyorum; “Hayaller başarının temelini oluşturur!..” Bunu sakın unutmayın. İleride Umutcan demişti, dersiniz. :)

 

Sevgi, saygılarımla

Umutcan Büyükarslan

Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı son sınıf öğrenci + mesutabi.com sitesinde Editör