12 yıldır keyifle ve gururla çalıştığım şirketim BSH Grup; 60.000'den fazla çalışanı, 38 fabrikadan oluşan üretim kapasitesi ve yaklaşık 50 ülkeyi kapsayan dağıtım, satış ve pazarlama gücü ile ev aletleri endüstrisinin küresel liderleri arasında yer alan bir dev.
Ürün portföyünde Bosch, Siemens, Gaggenau, Neff ve ilaveten Türk pazarına mahsus Profilo olmak üzere pek çok tanınmış marka bulunuyor. Bunların yanı sıra geleceğe köprü olan ve ekosistem ya da servis markalarımız olarak nitelediğimiz Home Connect ve Kitchen Stories de son yılların yükselen yıldızları olarak hepimizi heyecanlandırıyor. Ürün ve hizmetlerimiz her geçen gün gelişiyor, yeni başarılara imza atıyoruz. Kısacası geçmişinden aldığı güç ve deneyimle geleceğe emin adımlarla yürüyen büyük bir organizasyonun, ailenin, yani BSH’nin parçasıyım. Benim gibi dünyanın her köşesinde “BSH’liyim, biz BSH’liler vb.“ diyerek gururla söze başlayan ve şevkle çalışan binlerce iş arkadaşım var.
Biz BSH’liler, vizyon ve değerlerimizi tek bir kişiymiş gibi içselleştirmiş olarak modern teknoloji trendleri ve yenilikler sayesinde tüketicilerimiz için evdeki yaşam kalitesini iyileştirmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken ürünlere odaklanmış gibi algılansak da aslında her birimiz, hangi bölümde veya görevde olursak olalım, geleceği şekillendirme sorumluluğumuzun ve insanları gülümsetme hedefimizin peşinden koştuğumuzun farkındayız.
BSH’liler olarak işte böyle omuz omuza daha iyi bir geleceğe doğru ilerlerken ellerini tuttuğumuz bir grup daha var ki hepimiz için onların anlamları bambaşka, değerleri paha biçilemez kıymette. Büyük ihtimalle kimlerden söz ettiğimi anladınız… Çocuklarımızdan bahsediyorum. Geleceğimizi şekillendirecek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini asıl gerçekleştirecek nesilleri, toplum ve çevre duyarlılığı yüksek çocuklarımızı kastediyorum.
Tüm stratejilerimizin, ilkelerimizin ve değerlerimizin odağında olan geleceğe hazırlanmak BSH için o kadar önemli ki geçtiğimiz günlerde; 2017 yılında özellikle benim ve Türkiye ekibimizin inisiyatif alarak Çerkezköy Fabrika sahamızda başlattığımız ve bölgemizdeki en kapsamlı dijital okuryazarlık ve kodlama becerileri geliştirme programlarından biri haline gelen "Geleceği Kodlayanlar" global ölçekte de çok önemsenen ve takdir gören bir proje olarak ilan edildi. BSH Gruba ait Global LinkedIn sayfasında projemiz, tüm detaylarıyla ve rol model gösterilerek dünyaya ve bölgemize anlatıldı. Haberi gördüğümde ne kadar gururlandığımı, mutlu olduğumu anlatmaya kelimeler yetmez.
Grubumuzun bütün dünyaya açık ana sayfasında İngilizce olarak yer alan kapsamlı yazıyı kendi duygularımı da ekleyerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Hani bazen deriz ya “Kendim anlatsam bu kadar güzel toparlayamazdım.” diye. Tam öyle bir paylaşım olmuş, hazırlayanların eline sağlık. Malum, sosyal medya zaman tünelindeki içerikler hiç farkına varmadan akıp gidiyor. O yüzden mutlaka sizin ve aslında mümkün olan en fazla sayıda ebeveynin, öğretmenin, gencin de okuması için buraya, blog’a da aldım.
Geleceğe hazırlanmak için kodlama bilmek artık çok önemli…
Yazının hemen başında görüşlerine yer verilen Nevşehirli 11 yaşındaki sevgili Elif Naz:
- Bu programa katıldım çünkü geleceğin işleri kodlama ile ilgili olacak.
Tekirdağ’dan çalışmalara katılan 16 yaşındaki Beyza:
- Arduino'da LED'leri yakmayı ve çeşitli programlarda oyun kurabildiğim algoritmaları öğrendim.
Yine Tekirdağ’dan 16 yaşındaki İlayda:
- Makers Lab'ı herkese tavsiye ediyorum çünkü bana çok şey kattığını düşünüyorum. Bence aramıza katılmayı düşünen arkadaşlarımız da eğlenecek ve çok şey öğrenecek.
diyor ve aslında gençler bu cümleler ile her şeyi özetliyorlar. Gerçekten de program, gelecek nesilleri hızla değişen dünyamızda ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerilerle donatmayı amaçlıyor ve bunu başarıyor.
Bilişimsel okuryazarlık, gençlerin problem çözme becerilerini geliştirmeleri ve gelecek nesillere adil istihdam fırsatları yaratabilmek için kritik bir öneme sahip.
Bu nedenle proje kapsamında açılan ücretsiz MoT (Makers of Tomorrow – Yarını İnşa Edenler) online eğitim sitemiz sayesinde Kodluyoruz Derneği ile birlikte yarınları yaratacak olan 8-18 yaş arası çocuklara kodlama, elektronik, robotik, uygulama tasarımı ve geliştirme eğitimleri veriliyor ve çalışmalara özellikle de kız çocuklarının katılması teşvik ediliyor.
BSH MoT laboratuvarlarında neler yapılıyor?
Kısaca MoT dediğimiz ve Türkiye’de bir fabrika içinde gerçekleştirilen bu tür ilk uygulama olma özelliği taşıyan BSH Makers Lab, Aralık 2017'den bu yana BSH Çerkezköy Yerleşkesi içinde yer alıyor.
Şimdiye kadar Tekirdağ'daki 10 okuldan yaklaşık 2.500 öğrenciye ve 18 okuldan 112 öğretmene yüz yüze eğitim verilen ve yaratıcılığı teşvik eden bir eğitim alanı şeklinde tasarlanan laboratuvar; yüksek hızlı internet, üç boyutlu yazıcılar, Arduino'lar, M-botlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer birçok ileri teknolojiye sahip araçla donatılmış durumda. Pandemiden önce devlet okulu öğrencileri ve öğretmenleri her hafta MoT laboratuvar alanında hem eğitim alıyor hem de projeler gerçekleştirip, yarışmalara katılıyorlardı. COVID-19 kısıtlamaları başladığında eğitimlerimizin aksamaması ve çocuklarımızın geri kalmaması için hemen online düzene geçtik. Mart 2021 itibarıyla, BSH MoT online eğitim platformu ile 120.000'den fazla görüntülemeye ve 15.000 aktif kullanıcıya ulaştık. Kardeş okullar sayesinde Türkiye'nin çoğu dezavantajlı 25 ilinden 654 öğrenciye destek verdik.
MoT; sürdürülebilir bir müfredat, multidisipliner yaklaşım ve donanımlı Kodluyoruz Derneği öğretmenlerinin yanı sıra BSH mühendislerinin rehberlikleri ile çocukların çok önemli beceriler kazanmasına yardımcı oluyor. Tüm katılımcılar kodlama ve yeni teknolojiler konusunda değerli uzmanlarla birlikte çalışıyorlar, inovatif fikirler geliştiriyorlar, yarışmalara katılıyorlar.
Bir an önce her yıl yaklaşık 1.000 ilkokul, ortaokul, lise öğrencisinin ve öğretmeninin katıldığı eğitimlerimize yeniden yüz yüze devam edeceğimiz günleri iple çekiyoruz. (Video)
Peki ya başarılar?..