Fütürist Ufuk Tarhan’ın öncüsü olduğu bir fikirden çıkan ve benim de Yönetim Kurulu Üyesi olduğum Fütüristler Derneği tarafından sahiplenilen, üç yıldır ana sponsorluğunu BSH’nin yaptığı Gelecek Günü’nü, her yıl 1 Mart’ta “Gelecek Bayramı” olarak kutluyoruz:)

Tarih dersinin olduğu her sınıfta, okulda, artık “Gelecek Dersi” de olmalı diyoruz…

Geleceğe dair hem bireysel, hem kurumsal hem de toplumsal olarak bilinçli, odaklı, inovatif, bilim-teknoloji temelli, sürdürülebilir çalışmalar yapmanın önemini algılayanların sayısı artsın diye çabalıyoruz. Bence çok da iyi, çok da yerinde şeyler yapıyor, iyi ve akıllı pek çok güzel insanla, kurumla, markayla müthiş güzel projelere imza atıyoruz. Her geçen daha da kalabalıklaştığımızı görerek mutlu oluyoruz. Motivasyonumuz, coşkumuz artıyor. Geleceği hep birlikte daha iyi bir yer, süreç yapabileceğimize dair umutlarımız yükseliyor.

Gerçek bir bayram havasında kutladığımız, birbirimize sarılarak bayramlaştığımız “Gelecek Bayramı” notlarımı paylaşmadan önce sizlerin de bayramınızı kutlar, dayanışma içinde, harika bir gelecek şekillendirmek için uzun yıllar hep beraber, birlikte olmamızı temenni ederim:)

2015 Gelecek Günü’nden kısa kısa notlarım: 
2015 Gelecek Günü’nün programı ve konuşmacıları için etkinliğin web sitesini ziyaret etmenizi öneririm (Önceki yıllar için bkz. linkler > 2014, 2013 ). Fotoğraflar için de lütfen bu linki ziyaret edin.

Bu yılın teması “Gençliğin Geleceği – Future of Youth” idi. İtiraf ediyorum; iki delikanlı annesi olarak, etkinliğe kurumsal kimliğimden çok, anne kimliğim koşa koşa gitti…  Ve farkettim ki Yeditepe Üniversitesi’nin 1000 kişiyi aşkın konferans salonun yarısını gençlerle birlikte dolduran yetişkinler de kendi geleceklerinden çok evlatlarının geleceğini şekillendirirken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda büyük bir merak ve kaygı içindeler… Hepimiz gibi…

Dikkat çekenler; 

1. World Future Society’nin (Dünya Fütüristler Birliği) en genç ve ilk kadın başkanı Amy Zalman’ı gururla, mutlulukla ağırladık. Burada olduğu tüm süreç boyunca Amy’nin Türkiye’nin gelecek konusundaki çalışmalarından, Türk Fütüristlerin atak, hevesli, örgütlü hallerinden ve projelerinden çok etkilendiği her halinden belli idi.  Konuşmasında ancak inovatif, yaratıcı düşünen gençlerin, insanların ve çeşitliliğe, eşitliğe önem veren toplumların geleceğe dair “devrimsel değişimler” yaratabileceklerine vurgu yaptı. 

Yemen’de mum ışığında ders çalışırken sık sık yangın çıkmasına, karanlığa çare arayan 16 yaşında, yaratıcı bir genç kızın hikayesini paylaştı. Wafa Al-Rimi isimli genç kızın arkadaşları, okulunun ve devletin desteği ile nasıl güneş enerjisi ile çalışan aydınlatıcılar üreten bir girişim başlattığını aktardı. Hepimiz çok etkilendik. 

Geleceğin iş modellerini, birlikte çalışma şekillerini değiştiren gençlere dair verdiği bir başka örnek, Verynice’ın yaratıcısı Matt Mannos oldu. Matt’in yaptıklarını dinlemek hepimizi bambaşka dünyalara götürdü. Ufacık katkılarla dünyayı ne ölçüde değiştirebileceğimizi, canlı bir örnekle düşünmemizi sağladı. Çalışmalarının sadece yarısını bedavaya vererek hem sosyal hem kültürel dönüşüm yaratmanın tılsımlı gücünü büyük ve yeni bir iş, dayanışma, paylaşma modeline çeviren buluşu anlattı. 

Fütürist ve Trend Uzmanları, aynı zamanda karı-koca olan Erica Orange & Jared Weiner’in bu linkte bulabileceğiniz keyifli sunumunda en çok dikkatimi çeken “Cybrids” tanımı oldu. Dijital yerlilerden daha öte bir nesil olarak tanımladıkları, Cyber + Hybrid kelimelerinden türettikleri “Cybrids”’ler nitelemesi bence pek çok şeyi izah ediyor… Gelecek jenerasyonlara hazırlanmak ve onları hazırlamak için önemli sinyaller veriyor. Erica ve Jared’in yaptığı yeni nesil gençlere dair analiz şöyle;
> Paylaşımcı, girişimci, işbirlikçi, 
> Daha yüksek eğitimli olmaya değil, öğrenmeye değer veren, 
> Toplumsal konulara, evrensel sorunlara duyarlı, 
> Ekonomi, finans konusunda ihtiyatlı, 
> Daha iyi bir dünya yaratmaya hevesli ve bunun olabileceğine inanan,
> Çeşitliliğe karşı toleransı yüksek, geleneksel cinsiyetçi rol paylaşımından hoşlanmayan, 
> Marka bağımlılığı azalan, satın alma alışkanlıkları değişen, 
> Satın alma gücü arttığı halde daha tutumlu harcayan, 
> Takip edilmekten, datalar yolu ile analiz sonucu gibi algılanmaktan ve bu tür etkileşimi sevmeyen, 

Müthiş bir özet. %100 katılıyorum. Çevremdeki pek çok gençte; ülke, cinsiyet vb. fark etmeksizin bu eğilimleri gözlemliyorum. Pek çok not aldım, yararlandım. Umarım size de hem özel hem de kariyer hayatlarınızda faydası olur. Olacağından eminim…

3. Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı, aynı zamanda Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve dernekdaş arkadaşım Sevgili Cem Tarık Yüksel’in konuşması yine, salonda çıt çıkmadan dinlendi. Sevgili Cem her şeyi bilen, her an erişilebilir olan ve çok bağlantılı teknolojik yaşamın içinde baş döndürücü bir hızla dönüşen yenidünya düzenini özetledi. Bilinen tarzdaki ekonominin sonuna gelindiğine vurgu yaptı. Kaynak yokluğunda büyüyen dünyanın, bolluk ve çokluğu algılamakta, yönetmekte, adil biçimde bölüşmekte güçlük çektiğini rakamlarla gösterdi.  “Ego”lojik dünyadan “Eko”lojik dünyaya geçiş yapmamızın zorunlu olduğunu, “Gross National Hapiness’in / Gayri Safi Milli Mutluluk”un artık çok daha önemli olduğunda dikkat çekti. Ve konuşmasını “Yeni geleceği dâhiler ve deliler kuracak. Ben bu salonda pek çok dahi ve deli olduğundan eminim ve onlara güveniyorum!” diyerek sonlandırdı. Ve tabii ki gençlerin ve hepimizin gönlündeki tahtını iyice sağlamlaştırdı:) 
4. Gelecek Günü'nün en önemli konuşmacıları ise kuşkusuz iki genç Türk Mucit idi. Kaan Göksal ve Elif Bilgin. Her ikisi de uluslararası başarılara adım atmış ve daha bu yıl liseyi bitirmekte olan bu iki parlak genç Gelecek Günü’ne ebeveynleri ile katıldılar. Panelde akademisyenler ve yetişkinler onlara “sizi nasıl eğitmeliyiz? “ diye sordular. Onlar da iç tereddüt etmeden “merak etmemizi sağlayarak, merak ettiklerimizi keşfetmemize yardımcı olarak” dediler… “Bizi eğitmeye, bize ezberletmeye çalışmayın, dayatmayın… Sadece nasıl öğreneceğimizi bulmamıza yardımcı, rehber ve bize örnek, model olun” dediler… Bence bu sözlerin üzerine daha fazla söylenecek bir şey yok. Hepimiz takkelerimizi önümüze koyup derin derin düşünmeli ve harekete geçmeliyiz… Tılsımlı kelime “merak”… Daha ne desin çocuklar?.. 

5. Fütüristler Derneği’nin ilk yayını, kitabı olan ve Anadolu Jet Sponsorluğu ile basılan  İnsan 2030 tüm Gelecek Günü katılımcılarına ücretsiz dağıtıldı.  Tanıtımı Fütüristler Derneği Başkan Yardımcısı aynı zamanda Türk Telekom Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Mustafa Aykut tarafından yapılan kitap, bireylerin geleceğe hazırlanmasına ışık tutacak çok etkin bir özeti ve pek çok türk, yabancı fütürist’in görüşünü içermesi açısından oldukça önemli. Herkesin okumasını tavsiye ederim. Edinmek isteyeneler info@futurizm.org adresine mesaj atsınlar lütfen. Dernek sekretaryamız kendilerine yollayacaktır. 

6. BSH olarak 1 Mart 2015 Gelecek Günü’ne biz de geçen yazımda anlattığım muhteşem “Hayallerim Çizgide Saklı” sergisi ile katıldık. Tüm çalışmaları, üşenmedik taşıdık. Harika tepkiler aldık. Gençler, gençlerin tasarımları karşısında adeta büyülendiler. Uzun süre tasarımların başından ayrılmadılar. Çok etkilendiler ve heveslendiler. Onların bu halini görünce biz de BSH Team olarak “işte budur!” dedik, işimizi bir kez daha sevdik. İyi ki bu bünyedeyiz dedik:) 
7. Ve son olarak aktarmak istediğim şey; BSH Gurubu Bosch Baş Tasarımcısı Robert Sachon’un yaptığı harika, esinlendiren, tasarımın gücüne bir kez daha hayran bırakan konuşma… Bu linkten Türkiye’ye defalarca gelen “Hayallerim Çizgide Saklı” projesine büyük destek veren Robert’i izleyebilir, dinleyebilirsiniz. Video Türkçe alt yazılı. Bayılacaksınız:)
Bir tam günü, üstelik de dolu dolu, her anı kaçırılmaması gereken yeni, uçuran bilgilerle, örneklerle dolu bir günü anlatmak ne zormuş… Elimden gelince en dikkat çekici noktaları paylaşmaya çalıştım. 

Buradan Fütüristler Derneği Başkanı ve aynı zamanda Microsoft’da Orta Doğu ve Afrika’daki 79 ülkeden sorumlu Bölge Pazarlama Müdürü Mehmet Nuri Çankaya’nın videosunu da izlemenizi önererek yazımı sonlandırıyor, 1 Mart 2016’yı şimdiden ajandanıza “Gelecek Günü “ olarak not etmenizi, başka program koymamanızı rica ediyorum. 

Vee  gelecek yılın temasını ekranınıza fısıldıyorum “Future Of Woman / Kadının Gelceği” Yine bomba gibi bir tema değil mi? 

Bir sonraki yazımda, buluşuncaya kadar hoşça ve online kalın. Lütfen soru, yorum, katkı yapın, varsa yazılarınız paylaşın (konuk blogger ağırlayabilirim). 

Beni buralarda yalnız bırakmayın. Mesajlarınızı heyecanla bekliyorum!

Esen kalın…

2014 Gelecek Günü yazımı tekrar okumak, hatırlamak isteyenler buraya 
2013 Gelecek Günü yazımı tekrar okumak, hatırlamak isteyenler buraya tıklasın lütfen.

Burçin Girit
BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi / Türkiye, Orta Doğu, Afrika, BDT, Hindistan ve ASEAN Ortadoğu Bölgesi’nden Sorumlu Kurumsal İletişim Direktörü