Expat olmanın yolu kaliteli bir eğitim ve iş deneyiminin dışında, yeni insanlar ve kültürleri tanıma ve tek bir pazar haline gelen iş dünyasında daha yetkin olma motivasyonundan geçer. Bu motivasyonu yakaladığınızda ise, şirketinize şunu kanıtlamanız gerekir: “Gitmek istediğim ülke neden kendi vatandaşını değil de beni tercih etmeli?”

Departmanım çalışanlarından Tuğçe Tuna BSH dünyasının sayısız expatlarından yalnızca biri.

Tuğçe 3,5 sene BSH dünyasının en büyük fabrika lokasyonu olan Çerkezköy’de Çamaşır Fabrikası’nın Fabrika Finansal Controller’ı olarak çalıştıktan sonra, her ay düzenli olarak Çamaşır Makinesi Fabrikası’na temel göstergeleri (key figures) raporladığı Münih’teki Çamaşır Fabrikalarından sorumlu Controlling departmanına geçti. Bir seneyi aşkın bir süredir BSH expatlarından olan Tuğçe, bu süreci şöyle anlattı bana:

Bahsedilen departmanda fabrikalardan sorumlu Controller’ın departman değiştirmesi sonucu boşalan pozisyon için Tuğçe’ye teklif gidiyor. Departman müdürümüzle bir değerlendirme yaptıktan sonra, Tuğçe teklifi kabul ediyor ve sürece BSH Türkiye ve Almanya Insan Kaynakları dahil ediliyor. 

Expat olarak Tuğçe yurtdışında iş deneyiminin yanı sıra, ev ve seyahat yardımı gibi maddi kazanımlardan da yararlanıyor. Expat sözleşmesi 3 senelik ve bu süre zarfında BSH Almanya organizasyonuna bağlı olarak çalışıyor. Sözleşmenin bitmesine en geç 3 ay kala BSH Türkiye’yle bağlantıya geçmesi ve döneceği pozisyonu netleştirmesi gerekiyor.

Expatların sosyal yaşamının en az iş hayatları kadar renkli olduğunu söylüyor Tuğçe. Münih’te bulunan diğer Türk-yabancı expatlarla yada Alman iş arkadaşlarıyla Almanya’da yaşamanın keyfini çıkarıyor.

Tuğçe’ye yardımları için sonsuz teşekkür ediyor; Almanya’daki hayatını her anlamda dolu dolu geçirmesini diliyorum. Bakarsınız, bir sonraki yazımda da expat hayatıyla ilgili sohbetimize devam ederiz J

Tuba Soysal
BSH Hausgeräte GmbH Corporate Brand Regional, Tactical and OEM Brands Category Management