Onlar bizden sahiden çok farklılar. Bizim yaptığımız en sıkı faaliyet; bahçeye çıkıp seksek, saklambaç, uzun eşek, yakar top, gazoz kapağı ile yılan falan gibi “çocuksu” oyunlar oynamakken, onlar ellerindeki ufacık cihazlar, onların üzerinde uçuşan minnacık parmaklar ve cin cin bakan gözerle dünyayı kurtarmaya çalışan kahramanlara dönüşüyorlar!

Ben bir Wii oyununu 1 saatte ancak anlıyorum, bizim oğlanlar 2 dakikada kim kimdir, oyun nasıl oynanır’ı çözüyor ve bir de oynayamadığım için bana eni konu kızıyorlar. Bu yüzden depresyondayım:) İtirazım var oyunlardan yana!!!

Ev hali raporumdan sonra işime döneyim.

Bu hafta bizim canavarların teknolojiye takması gibi ben de dikkatimi enerji verimliğindeki “doğru bilinen yanlışlara” yönelttim… Önce dosdoğrulardan başlayalım;

BSH ürünleri 15 yıllık benzer ürünlere göre %30 daha az enerji kullanıyor!

Bu hafta biraz enerji verimliliğinden bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz bizim gibi beyaz eşya üreticilerinin en önemli konularından biri enerji verimliliği. BSH’nin ise en önemli 3 önceliğinden biri.

Kaynak tasarrufu ve enerji verimliliği, BSH için stratejik öneme sahip. Tüm  BSH ürün portföyü bu vizyon doğrultusunda tasarlanıyor, geliştiriliyor.

Bilmem farkında mısınız? BSH ürün gamında bulunan ürünler, 15 yıllık benzer ürünlere göre %30 daha az enerji kullanıyor!

BSH ile diğerleri arasında enerji verimliliği açısından fark;


-    Eşdeğer tasarruf oranlı çamaşır makinaları için %53’e,
-    Bulaşık makinaları için %50’ye ve
-    Buzdolapları için çarpıcı bir rakam olan %73’e ulaştı. Hot, Flat and Crowded! – Sıcak, Düz ve Kalabalık!

Enerji ve yeşil devrim konusunda New York Times’ın köşe yazarı olan Thomas Friedman “Hot, Flat and Crowded” isimli kitabında çok ilgimi çeken bir saptama yapmış;

Friedman’e göre

-    Büyük ekonomik fırsatlar artık IT teknolojilerinden (information technology)
-    ET teknolojilerine (Renewable Environmental Technologies) kayacak ve
-    ET’nin IT den çok daha büyük bir global etkisi olacak…

Yani türkçe meali, bizim anlayacağımız; gelecekte “iyi” şirketler kazanacak.

Bakın bu “iyi şirket” konusunda çok beğendiğim bir video var, onu sizinle
paylaşmak isterim. İzlemek için ya buraya tıklayın, ya da yandaki
QR code’u okutun lütfen.
 
 

Tüketici ev aletlerinde kalite, inovasyon ve enerji verimliliğine önem veriyor ancak…

Bizim de şirketler olarak görevimiz sadece çevreyi korumak ve enerji verimli ürünler yaratmak değil, aynı zamanda toplumu bu konuda bilinçlendirmek...

BSH olarak her sene bu konuda bir anket yapıyoruz. Bu sene yine 16 ilde, 1384 kişi ile yüz yüze görüşmelerle bir araştırma gerçekleştirdik.

Araştırma sonuçlarına göre;

-    Beyaz eşya satın alma kararında en fazla etkili olan kriter %66 oranla ‘kalite’ olurken,
 
-    İkinci en önemli kriter %47’lik oranla ‘ürünün yenilikçi olması’ olarak gösteriliyor.

-    Satın almaya önemli ölçüde etki eden bir diğer faktör ise%28,7’lik oranla enerji verimliliği olarak öne çıktı.

Bu araştırmaya ilaveten, bir de CFO’muz Özcan Aydilek’in Başkanı olduğu BESD (Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği) için 15 yaş üzerinde 1384 kişiyi kapsayan bir araştırma yaptık ve tüketicilerin enerji tasarrufu bilinci, beyaz eşya satın alma kararında etkili olan unsurlar ve gelecekte beyaz eşyaların özelliklerine yönelik beklentilerini sorguladık.

Farklı yaş ve gelir gruplarına yönelik olarak yapılan araştırma, Türkiye’de tüketicilerin konutta enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğine ilişkin dikkat çekici bulgular ortaya koydu.

Çıkan sonuçlar;

-    Türkiye’de konutlarda kullanılan toplam elektrik miktarının %50’si beyaz eşyaların kullanımında gerçekleşmesine rağmen,

-    Tüketicilerin enerji tasarrufunu konutlarda kullanılan toplam miktarın yalnızca %14’ünü oluşturan aydınlatma araçları üzerinden yapmaya çalıştığını belirledi.

-    Araştırmaya katılanların

o    %55’i gereksiz lambaları kapatarak,
o    %44’ü enerji tasarruflu ampuller kullanarak,
o    %32’si ise boşa su akıtmayarak enerjiden tasarruf ettiklerini belirtirken,
 
-    Enerji tasarruflu ürünler kullananların oranı yalnızca %23’te kaldı.

Halkımız boşa yanan lambaları kapatarak ya da enerji tasarruflu ampuller kullanarak tasarruf etmeye çalışıyor. Oysa…

Araştımadan çıkan sonuçlar aslında konutlarda enerji tasarrufuna ilişkin “doğru bilinen yanlışlar” ı yansıtıyor. Tüketicilerin bu konudaki farkındalığının artırılması gerekiyor. Halkımız hala boşa yanan lambaları kapatarak ya da enerji tasarruflu ampuller kullanarak tasarruf etmeye çalışıyor. Ancak, konutlarda kullanılan elektriğin dağılımına bakıldığında bu yöntemlerin enerji tasarrufu açısından çok da verimli olmadığını görüyoruz.

Türkiye’de toplam elektrik üretiminin %24’ü konutlarda kullanılıyor. Bu miktarın yarısı da (ki Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin yüzde 12’sine karşılık geliyor) beyaz ev eşyalarının kullanımında tüketiliyor. Yani asıl tasarruf yapılmaya çalışılan alan aydınlatma araçları ama onların konutlardaki elektrik tüketimindeki payı %14.

Kadınlar enerji tasarrufuna karşı daha duyarlı

BESD’in gerçekleştirdiği araştırmada göze çarpan bulgulardan biri de tüketicilerin %94’ünün hanede enerji tasarrufunu “çok önemli” ve “önemli” olarak belirtmesi.
Buna karşın araştırmaya katılanların;

-    %2’ye yakın bir kesimi hanede enerji tasarrufunun önemsiz olduğuna inanıyor.

-    Çamaşır ve bulaşık makinesi kullanımında 35 yaş üstünde olan grubun %72’si ısı derecesi ayarı yaptığını belirtiyor.

-    Araştırma sonuçlarına göre kadınlar, beyaz eşyaların su ve enerji tasarrufu sağlaması kapsamında erkeklere göre daha duyarlı davranıyor.

-    Ayrıca 35 yaş üstünde olan her 3 kişiden biri beyaz eşya alımlarında alınması planlanan ürünün enerji ve su tasarrufu sağlamasına dikkat ediyor.

A+++ model beyaz eşya kullanılırsa Keban barajında üretilen enerjinin iki katı elektrik tasarruf edilmiş olur!

Türkiye’de 2011’de toplam 228 milyar KWs enerji üretimi gerçekleştirildi. Bu toplamın %12’si büyük ev aletleri tarafından tüketildi.

Hergün 24 saat çalışan buzdolapları enerji tüketimi en yüksek beyaz eşya grubunu oluşturuyor. Halen evlerde kullanılan 24 milyon buzdolabından yaklaşık 15 milyonunun enerji verimliliği düşük modeller olduğu tahmin ediliyor.

-    Bu ürünlerin A+ veya A++ modellerle değiştirilmesi sırasıyla Keban veya Atatürk barajlarının toplam üretimi kadar enerji tasarrufu sağlayabilir.

-    Hepsinin yerine A+++ modellerinin kullanılması durumunda ise Keban barajında üretilen enerjinin iki katı elektrik tasarruf edilmiş olur.

Yukarıda bahsettiğim örneklerde azımsanmayacak tasarruf miktarlarından bahsediyoruz. Araştırma sonuçları da henüz Türk tüketicisinin enerji verimliliği konusunu tam olarak anlayamadığını gösteriyor.

Bu yüzden tüm şirketlerin ve devletin elele çalışıp enerji verimliliği bilincini yaygınlaştırması lazım. Enerji tasarrufu sağlayan ürünlerin kullanımıyla konutlarda çok daha yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Tüketicinin bu konuda bilinçlendirilmesi hem hane hem de ülke ekonomisine kayda değer katkı sağlayacaktır.

Enerjisini verimli kullanan, daha iyi bir geleceğe hazırlanan demektir…

Bu vesile ile yılın son blog yazısını da tamamlamış oldum. 2012 yi tarih “Burçin’in Blogger olduğu yıl” diye yazacak :)

Yeni yılınız kutlu, mutlu, sağlıklı ve çoook bereketli olsun.

Hoşça ve online kalın…

PS: Lütfen soru, yorum, katkı yapın, varsa yazılarınız paylaşın (konuk blogger ağırlayabilirim). Beni buralarda yalnız bırakmayın :) Mesajlarınızı bekliyorum!

Burçin Girit
BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi / Türkiye, Orta Doğu, Afrika, BDT, Hindistan ve ASEAN Ortadoğu Bölgesi’nden Sorumlu Kurumsal İletişim Direktörü