2017 başında, yılın son yazısını İstanbul'dan birkaç bin km uzakta bir otel lobisinde ve telefon ekranından yazacağım doğrusu pek aklıma gelmezdi.
Hayli geniş bir coğrafyaya dağılmış bölgemizin, merkez ülkesi olarak zaman zaman uzak, çok uzak ofislerimize de hizmet vermemiz gerekebiliyor.
Bu vesileyle geldiğim, elmanın ana vatanı soğuk Almatı (Almaty)'daki fazla sıcak ofise alışmam, Türkiye'deki ofislerle aynı standartta olmasından dolayı, çok zor olmadı.
Ofiste Rusça, İngilizce, Kazakça ve Türkçe karışık bir şekilde konuşuluyor.
Türk yöneticinin tepkilerini Türkçe nidalarla gösterip, İngilizce başladığı cümleyi Rusça bitirmesini izlemek ilginç ve keyifli deneyimler yaşanmasına neden oluyor. Bu vesileyle yeni mezunların, belki biraz konfor alanını bozan ama bir o kadar da geliştiren çok uluslu şirketlerde çalışma deneyimini kovalamasını öneririm…
Aradaki büyük zaman farkından dolayı Almanya'daki ekip arkadaşlarımızla denk düşürüp, toplantı, telecon yapmak için uğraşmalarımız da başlı başına bir serüvene dönüşüyor bazen. Çünkü biz günü bitirirken onlar yeni başlıyorlar. Dünyanın büyük bir bölümüne hizmet vermek üzere farklı bölgelere yayılmış günümüzün Global firmaları, iletişim ve bilişim teknolojileri olmaksızın bugünkü etkinlikte yönetilemezlerdi sanırım.
Özellikle ofiste, ağ bağlantısındaki performans sorununun insanların hayatını nasıl olumsuz etkilediğini görünce bunu bir kez daha anlamış oldum. IM (anlık mesajlaşma) uygulamasındaki aksaklıklar nedeni ile işini yapamadığını söyleyenler hiç de azınlıkta değildi. Artık e-posta iş yapmak için yeterli olmuyor. IM, ses-video konferans gibi araçlar çoktan hepimizin vazgeçilmezi durumunda.
Daha bunların hayatımızdaki yerini sorgulamayı bitirmemişken, 2017 birçok başka teknolojik yeniliği jet hızıyla hayatımıza soktu. AI, ML, AR, chatbot, drone, VR, IoT, blockchain vb. gibi terimler, biz IT çalışanlarının ve hatta diğer birimlerdeki arkadaşlarımızın da günlük konuşmalarına çoktan girdi.
2017’de, Kripto paralar (cryptomoney) geniş kitleler tarafından en çok tartışılan konulardan biri oldu.
Dünya neredeyse “Bitcoin alanlar ve almadığı için hayıflananlar” olarak ikiye ayrıldı :)
Bazı ülkeler bu konuya diğerlerinden daha sıcak bakarken ki Kazakistan bunlardan biri, bazıları da kesin reddetme ve yasaklama, kötüleme halinde. Birçok konuda olduğu gibi bunda da kimlerin haklı olduğunu zaman gösterecek.
Tüm bu yeni teknolojiler için vazgeçilmez olan yegane şey; sağlam bir altyapı. Buradaki tecrübem ile bunu bir kez daha gördüm. Hiçbir ülke sağlam bir teknoloji altyapısı olmadan, üst yapılar kurup yeni çağ yarışına katılamayacak.
Yeni yılda herkesin, çılgın teknolojik yeniliklerden, kendisine faydalı olanları seçerek, harika deneyimler yaşamasını, hayatını kolaylaştırmasını diliyorum.
Yeni bir yazıda görüşünceye kadar esen kalın.
Yakup Allak
Network ve Tümleşik İletişim Uzmanı