Yaz günlerinin bunaltan sıcaklarında serinletici bir konu ile yeniden merhaba demenin iyi olacağını düşünüyorum…

Geçenlerde buzdolabının yanına gidip su almak için kapağını tuttuğumda şunu düşündüm;

- Acaba günde kaç defa buzdolabının kapısını açıyoruz?

Her beyaz eşyanın insan için ayrı bir önemi var. Fakat belki de buzdolabının önemi bir başka… Çünkü 24 saat çalıştığı gibi, yokluğu bizim için hangi mevsim olursa olsun önemli bir sorun haline gelen, hayati bir cihazdır buzdolabı.

Sorduğum sorunun cevabına gelelim;

Aslına bakarsanız bu sorunun cevabını araştırdığımda kesin bir çalışmaya ve sonucuna ulaşamadım. Onun yerine sizlerle buzdolaplarının günümüze geliş hikâyesini paylaşmaya karar verdim… 

Ticari Amaçla Üretilen İlk Buzdolabı:

(Fotoğraf: Dr. John Gorrie : 1844 yılında ürettiği ilk buz makinesi.)

Amerika’ lı Dr. John Gorrie, 1844 yılında ticari amaçla üretilen ilk buzdolabının mucidi. Asıl mesleği tıp doktoru olan John Gorrie 1844  yılında “Klima Sistemleri – Soğutma – Ticari buz imali” konularının babası olarak tarihteki yerini almış. Bir tıp doktoru olan John Gorrie (1803 - 1855) buzdolabı yanı sıra yapay buz üretimi ve klimanın da mucidi. Dr. Gorrie’nin gazın hızlı genleşmesiyle soğutma temel prensibi, günümüzde hala buzdolaplarının temel yapı taşı niteliğinde.

Elektrik Enerjisiyle Çalışan İlk Buzdolabı:

Alman mucit Karl Von Linde, 1876 yılında elektrik enerjisiyle çalışan ilk buzdolabını dünyaya tanıttı. Linde, gazın devir daimi için elektrik enerjili kompresör, soğutma sistemi için ise metil eter kullanılan cihazı için 1877 yılında patent aldı. Cihazın elektrik enerjisiyle çalışması devrim niteliğindeydi. Ancak soğutma sistemi için kullanılan metil eter hâlâ son derece patlayıcıydı ve güvenlik endişesi sebebiyle önceki modeller gibi pek kullanılamadı. Buna rağmen 1890 yılına kadar 747 adet buzdolabı satmayı başarmış.

Buzdolabında Devrim! Freon Gazı Kullanımı…

Freon gazı kullanılan ilk buzdolabını İsveçli, Baltzar von Platen ile Carl Munters birlikte ürettiler. Önceki soğutucularda kullanılan eter gazının yetersiz soğuma sağlaması ve patlama tehlikeli olması nedeniyle yeni bir gaz olan freon gazını kullandılar. Daha etkili bir soğutma sağlayan ve patlama riski bulunmayan cihaz,  buzdolabı tarihine bir dönüm noktası olarak geçiyor. Kaynak 

Bugün…

Tarihte kısa bir yolculuktan sonra ise bugün kendimizi daha şanslı hissedebiliriz. Yaşamımız için son derece gerekli olan bu eşya, günümüzde bizlere çok daha estetik ve çok daha teknolojik olarak hizmet etmektedir.

BSH‘de BÜYÜK Yenilik!..

BSH ailesi olarak yaz dönemine gerçekten BÜYÜK bir yenilikle ve her zaman ki gibi iddialı girdik. 

Üstün özelliklere sahip XL ve XXL model buzdolaplarımız artık her zamankinden daha BÜYÜK olarak müşterilerimizin beğenisine sunuluyor. 

Bu modellerimiz sınıfının ün BÜYÜK hacimli buzdolabına sahip olma özelliğiyle de rakiplerini şimdiden kıskandırıyor. 

Bir mutfak, aslında ev halkı için çok büyük öneme sahip buzdolapları BSH ailesinde artık daha BÜYÜK hacme ulaştı. Yaklaşık 682 Lt lik hacme sahip modeller mağazalarımızdaki yerlerini alarak hızla müşterilerimizle buluşmaya başladı.

Siz değerli okurlarımı bu BÜYÜK değişimi yakından görmeniz ve BÜYÜK yenilikleri denemeniz için BSH markalarının mağazalarına davet ediyoruz.

Bir dahaki yazımda buluşuncaya kadar hoşça kalın.

Taner İnci
Beyaz Yaka Ev Aletleri Siemens Bayi