Moral motivasyon iyi düzeyde, içimizdeki enerjiyi hayata katmak için temennilerimizi de ilettik. :) (Bakınız; yeni yıl yazısı...) Ancak bir problem var, zaman çok hızlı akmaya başladı, özellikle yaş artışıyla paralel. Daha dün gibi hatırlıyorum; 2000 yılına yani milenyuma geçişte Sydney’den atılan ilk havai fişekleri! O günden bu yana tam 13 yıl geçti. Aslında o zamanlarda kararımı vermiştim. Üniversite ve askerlik yıllarında tedarik zinciri üzerine kariyer yapmayı, daha fazla araştırmayı, öğrenmeyi, öğretmeyi. Şu anda iş hayatının pratiğinde olan şeyler bundan 15-20 yıl önce akademik makalelerde yazılanlar. Şu anda yazılanlar da yüksek ihtimalle bundan 15 yıl sonra hayatımıza girecekler, tabi ki hepsi değil. Birçok araştırmalar yapılacak, sanayinin ve iş hayatının kabul ettiği şanslılar aramıza katılacak. Sihirli fanusuma bakıp kahinlik yapmayacağım ancak bizi nelerin beklediği konusunda fikir alışverişi yapmakta yarar görüyorum.

Bakalım sırada ne var?


İş hayatında değişik sektörlerde değişik zamanlara kadar tedarik zinciri yönetimi sümen altı edildi. Ürün maliyetlerini etkileyen hammadde fiyatlarında belirli dip seviyelere gelindiği ve büyük tasarruflar elde edilemediği görüldükten sonra şirket yönetimleri rotayı tedarik zinciri maliyetlerine ve operasyonel mükemmelliğe çevirdi. Daha önce konuşulmayan konular gündeme gelip daha önce uygulanmamış projeler uygulanmaya başladı.

Hürriyet İK’nın bir sayısında, geleceğin meslekleri arasında tedarik zinciri yöneticiliği de geçiyor. Bu hem iyi haber hem de kötü haber! İyi haber çünkü, bu konuda çalışan insanlar için yeni fırsatlar doğacak, yine üst yönetimin ilgisine bağlı olarak bakış açısı farklı bir boyut kazanacak. Kötü haber çünkü, tedarik zinciri yöneticilerinin önündeki tehditler omuzlarındaki baskıyla birlikte artacak. Bu ikilem ancak liderlik+kriz+fırsat şeytan üçgeniyle çözülebilecek. Başka deyişle bizi çok fazla tehdidin beklediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Zira belirsizliğin giderek arttığı iş dünyasında tedarik zinciri maliyetlerini kontrol altında tutarak değişkenliği ve kırılganlığı yönetmek ve hatta hala esnek kalabilmek tedarik zinciri yöneticilerinin önündeki en büyük tehdit olmaya devam edecek. Artık eskiden farklı olan parametreler günümüzde değişkenlik ve kırılganlık gibi normalleşmeye başladı.  Operasyonel mükemmelliği sağlayamayan firmaların stratejilerinin her daim engelli olacağını düşünüyorum. PriceWaterhouseCoopers’ın 150 üst düzey yönetici ile yaptığı ‘’global supply chain trends’’ araştırmasına göre operasyonel mükemmelliği etkileyen beş anahtar kaldıraç ön plana çıkıyor: