Göz kararı un koyuyorsunuz. Ama un tam buğday unu olmalı. Su, tuz ve içine bir şey daha. Bu defa ne olsun zeytin mi ceviz mi? Aslında ikisini de seviyorsunuz. “Ceviz koyalım,” diye çocuklardan istek geliyor.

Saati ayarlıyorsunuz. Sabah istediğiniz saatte çalışmaya başlayacak ve siz uyandığınızda tam buğday unundan cevizli ekmeğimiz hazır olmuş olacak.

Hafta sonu çocuklar daha uyanmamış, gelip de sizi hala uyandırmamışlar. Bir rüya görüyorsunuz Bir fırındasınız ve etrafınız çeşit çeşit ekmeklerle dolu. Hepsi yeni çıkmış. Mis gibi kokuyorlar. Elinize alıp koklamak ile koparıp yemek arasında kalıyorsunuz.

Çok sıcaklar…


Elinize yine de alıyorsunuz. Koparmıyorsunuz ama derin bir nefes alıyorsunuz. Çok güzel kokuyorlar.

Uyanır uyanık haldesiniz. Rüyanızın ne kadar gerçek olduğunu düşünüyorsunuz. Sanki ev yeni fırından çıkmış ekmek kokusuyla dolu. Üşenmesem de fırına gidip tam buğday unundan yapılmış cevizli ekmek alsam diyorsunuz. Tıpkı rüyasını gördüğünüz gibi.

Uyanıyorsunuz ama burnunuzda hala cevizli ekmek kokusu var.

Birden gelen farkındalıkla yataktan kalkıp mutfağa koşuyorsunuz.

İşte orada. O güzel kokunun kaynağı olan, gördüğünüz rüyanızın sebebi mutfak tezgâhının üstünde duruyor. Pişen ekmeğin kokusu odanıza kadar geldiğinden kendinizi fırında zannedip rüya görmüşsünüz.

Profilo Marka Ekmek Yapma Makinesinin içindeki cevizli ekmek sizi yemeniz için bekliyor.

Makinenin kapağını açıyorsunuz, sakin olmalısınız dağılmaması lazım. Ekmek kabarmış büyük ve yumuşacık.

Ekmek tahtası üstüne koyup bıçakla kesmeğe başlıyorsunuz.    

Yavaş olmalısınız.

Yeni çıktığından siz kestikçe yukarı buhar çıkıyor. Burnunuzu yalayıp devam etmek isteyen buhara müsaade etmiyorsunuz. Yavaş ama derin bir nefes alıyorsunuz. Nefesinizi diyaframınızdan alıyorsunuz ki burnunuzdan içeri dolan koku daha fazla olsun.

Koparıp ağzınıza küçük bir lokma atıyorsunuz. Yutmak için hiç aceleniz yok.

Çiğniyorsunuz…

Tam buğday un ve ceviz. Ağzınızda dağılıyor. Müsaade edin dağılsın. Siz ağzınızdaki lokmayı yutmaya hiç uğraşmayın. Bırakın o kendi isteği ile midenize gitsin.

Yeni pişmiş cevizli ekmeğin tadı yanında, kesildiğinde içinin aldığı renkte bir o kadar hoşunuza gidiyor. Hafif bir mor renk... Cevizden dolayı…

Hafta sonu kahvaltısını hazırlamaya başlıyorsunuz. Eşiniz uyanıp mutfağa geliyor. Koparıp küçük bir parça onun ağzına atıyorsunuz. Sonra sırayla çocuklarınız geliyor ve birer parça da onlara…

Hafta sonları evde kahvaltı yapmak artık onunla daha bir güzel…

Hafta içi rüyalarımızda, hafta sonu mis gibi kokularla mutfağımızdasın...

Sevdiklerinizle kuracağınız keyifli sofralar dilerim. Yeni yazımda görüşünceye kadar hoşça kalın.

  

Alter Güneş

BSH Çerkezköy Central Controlling Head of Section