“Hep beyaz yakalı olarak mı kalacağım?”  Bu soruyu belki de birçok kişi zaman zaman kendine sormuştur.

Kimilerimiz daha çok, yoğun bir mesaiden sonra ya da genellikle Pazartesi sabahları bunun gibi ikircikli düşüncelerle hayatımızı gözden geçiririz. Ya da tam tersi, “kurumsal, sabit ücretli bir yerde çalışsam daha mı iyi olurdu, daha mı rahat ederdim acaba?..” diye sorular geçer kafamızdan. Çoğu zaman da kafalarda bu türden düşünceler oradan oraya koşturur durur ama pek eyleme geçilmez.

Oysa ben eyleme geçtim ve 2017 yılının Temmuz ayında uzun uzun düşünüp taşındım, BSH’deki beyaz yakalı çalışma hayatımı sonlandırıp, yeni bir sayfa açarak girişimcilik hayatıma adım attım...

Bundan yaklaşık üç yıl öncesini hatırlıyorum ve BSH ailesinin satış departmanında “beyaz yakalı” olarak çalıştığım zamanlarımın keyfini ve tadını şimdi çok daha iyi anlayabiliyorum. O günlerde hazırladığım satış raporlarının ya da müşteri ziyaretlerimin, aslında geleceğimin yani şimdi yaptığım işin temellerini atan, bugünümü inşa eden birer tuğla olduklarını bilmiyordum tabii...

İşte bu yazımda BSH’den ne kadar çok şey öğrenmiş olduğumu sonradan daha da iyi fark ettiğim o güzel zamanlardan, farklı bir alana geçiş hikâyemden bahsedeceğim sizlere.

Fark çalışma modelinde, öz aynı…

Aslında 2017 Temmuz’unda iş hayatımda aldığım radikal karar, yaşantımı hem değiştirdi hem değiştirmedi. Çünkü artık BSH’nin bordrosunda, yani beyaz yakalı bir çalışan değilim ancak yine BSH için çalışmayı sürdürüyorum, çünkü iş hayatıma Siemens Ev Aletleri markasının bayisi olarak devam ediyorum. Şirketimin adı da BeyazYaka Ev Aletleri. 

Kimilerine göre çok yaratıcı, kimilerine göre gına getirecek diye yorumlanan bu ismi seçmemin nedeni “beyaz yaka” deyişinin kurumsal alanda ya da girişimcilik sahasında çalışan bizlerin, aslında ortak kader yaşadığımızı iki kelime ile anlatıvermesi.

Satış hayatımdan da BSH’de ve beyaz yakalı olarak çalışmaktan da hep gurur duydum. Belki de duyduğum bu gururla, benim için hayati önem taşıyan firmama da beyaz yaka adını koydum, çünkü bu tanımın altında yaşanmış o kadar çok anı, hikâye ve deneyim var ki. Her biri hazine değerinde. Hep deriz ya “mesai arkadaşlarımızla ailemizden daha fazla zaman geçiriyoruz” diye, doğrudur. Benim de öyleydi ve zihnim, kalbim hala BSH’de beyaz yaka iken biriktirdiğim güzel anılarla dopdolu.  

Masanın hangi tarafı daha zor?

Bayilik almamla beraber, iş hayatındaki rolüm “çalışandan işverene” ve “girişimciye” dönüştü. Yaygın tarifiyle “masanın arkasından önüne” geçtim. Doğal olarak en çok karşılaştığım soru da “masanın hangi tarafı daha zor?” oluyordu. Aslında ailem ve arkadaşlarım meraklanmakta haksız sayılmazlardı, çünkü çalışma hayatım botunca satış teşkilatında görev almıştım ve bayilerimize satış yapmak için ter dökmüştüm. Oysa şimdi tam tersi oluyordu, artık ben bayiydim ve eski çalışma arkadaşlarım bana satış yapmaya çalışıyorlar, “bayimiz” diye sesleniyorlardı.  

Bu iki konum çok farklı gibi görünse de her şey özünde aynı.

Önemli olan masanın tarafı değil! Esas kritik olan; müşterilerimizi, çalışanlarımızı, birbirimizi memnun etmekten, en iyi ürünleri ve hizmetleri sunmaktan sorumlu olan bizlerin birbiri ile uyumlu çalışabilmesi. Müşteri memnun olduğu müddetçe masanın ne tarafında oturulduğunun fazla bir önemi yok. İş hayatının, iyiliğe, dürüstlüğe, saygıya, titizliğe, özene vb. dair kuralları masanın her tarafında aynı. Ben masanın oturduğum tarafın değiştirdim ama değerlerimi ve iş yapış şeklimi değiştirmedi ki… Üzerinde beraber yol aldığımız gemi hala aynı ve bizim görevimiz o gemiyi yolcularla ve ürünlerle salimen varış noktasına götürmek. 

BSH Gemisi

Kısacası, bizler yani çalışanlar, bayiler, müşteriler, paydaşlar vb. hepimiz, büyük bir kurum olan BSH gemisi içindeyiz. Geçmişte beyaz yakalı bir çalışan iken şimdi bu gemide Siemens bayisi olarak yer alabiliyoruz. Önceden müşteri ya da stajyerken BSH’de çalışabiliyoruz. Demek ki bu gemi o kadar büyük ve güçlü ki bırakın ayrılıp kopmayı, aramızdaki bağ her geçen gün daha da sağlamlaşıyor. Sadece konum ve görev değiştiriyoruz. 

Bu yazımı okuyanlar arasında umarım BSH’de çalışmayı hayal edenler vardır ve hayallerine ulaşmak için daha da çok çalışırlar ve bundan vazgeçmezler. Aralarında halen çalışanlar varsa da bulundukları ailenin tadını daha fazla çıkarmaya bakarlar. Bu ailenin gönlü o kadar büyük ki hiçbir zaman ayrıldığımı hissettirmeden bana hala sizlere bu yazıyı yazma imkânı veriyor.

Ekip, iş arkadaşı olmak çok zor değil ancak bir ailenin ferdi gibi hissedebilmek ve hissettirebilmek gerçekten çok değerli. 

BSH Blog

Kurulduğu ve faaliyete geçtiği ilk zamanlardan itibaren BSH Blog un bende yeri her zaman farklı olmuştur. Samimi ve iş disiplini yüksek bu ekibin için de tekrar olabilmek benim için çok mutluluk verici. Bahsetmeye çalıştığım yeniliklerden sonra daha güçlü bir kalem olmak çalışacağım. Keyifli, besleyici nice yazılarda buluşmak üzere şimdilik hoşça kalın

 

Taner İnci

BeyazYaka Ev Aletleri Siemens Bayi