Ağustos ayının 16. günü BSH Ailesine katılmamın beşinci yılını kutladım…

Kendime her bir anının büyük keyifle yaşadığım daha nice BSH’li yıllar diliyorum :)


Ve bu vesile ile yarı zamanlı doktora öğrencisi olarak başladığım BSH kariyerimin bir özetini ve öğrenci programlarıyla ilgili bazı detayları sizlerle paylaşmak istiyorum. Böyle yaparak, çevrenizdeki üniversite, master, doktora öğrencileri ile bu yazımı paylaşmanızı ve feyz almalarına yardımcı olmanızı umuyorum.

Onlarca yılını iş hayatına adamış insanlar için belki beş yıl o kadar da büyük bir anlam ifade etmeyebilir. Ancak beş yıllık deneyim, 31 yaşına gelmiş bir mühendisin hayatının yaklaşık %16’lık bir kısmı demektir ki bu hiç de azımsanacak bir oran değildir…

BSH hikâyem şöyle başladı ve gelişti;

Hızlı bir işe alım sürecinden sonra 2012 yılının Ağustos ayında tam zamanlı olarak çalıştığım işten istifa ederek, yarı zamanlı doktora öğrencisi olarak BSH bünyesine dâhil oldum.

İlk katıldığım ekip olan Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi bölümünde çalıştığım bir buçuk yıl boyunca hem BSH’de farklı ürün gruplarında ve projelerde yer aldım hem de BSH ile akademi dünyası arasındaki köprünün bir parçası niteliğindeki işlerde çalıştım.

Bu süre zarfında BSH kültürünü tanımak benim için eşi bulunmaz bir fırsat oldu. Yanı sıra doktora eğitimimin ders alma ve yeterlilik sınavı kısımlarını da başarıyla tamamladım. Zorlandım ama yılmadım, doktoramı da ihmal etmedim.

Sonrasında tam zamanlı olarak iki buçuk sene maliyet azaltıcı projelerde çalıştım. Geçtiğimiz yılın Haziran ayı itibariyle Soğutucu Geliştirme Merkezinde PACT Koordinatörü olarak görev aldım.

Artık kariyer hayatına ilk adım, ilk iş deneyimi işte değil, okulda başlıyor…

Geride bıraktığım beş senede benim de içerisinden yetiştiğim öğrenci programlarında tanıştığım arkadaşlarımla sıkça çalışma fırsatı buldum. BSH, üniversite öğrencilerini, öğrencilik hayatlarından itibaren iş hayatına dâhil etmek, yetkinliklerini arttırmalarına yardımcı olmak üzere gerçekten çok önemli fırsatlar sunuyor. Gençlere uyumlanma, alışma süreci de diyebileceğimiz aktif bir proje dönemi geçirmelerini sağlayarak hem genel olarak iş dünyasını hem de BSH kültürünü tanımalarına olanak sağlıyor.

2008 senesinden bu yana, Türkiye’de öğrenci yetiştirme programlarını hayata geçiren ilk firmalardan biri olan BSH, lisans öğrencilerine yönelik UPP’yi (Undergraduate Project Program – Lisans Proje Programı) kesintisiz ve giderek artan bir başarı ile sürdürüyor.

Daha çok mühendislik bölümlerinde okuyan ve son sınıfa geçmiş adaylar, Şubat-Mart aylarında BSH Kariyer’e ait web sitesi ve/veya sosyal medya kanallarından başvuruyorlar. Uygun adaylarla önce Skype, ardından İTÜ Teknokent’te veya Kariyer Verimliliği buluşmalarında görüşülüyor. Son buluşma ise Proje Mentörü ile Skype üzerinde sağlanıyor. Seçilen öğrenciler projelerde görevlendiriliyor. Her yıl öğrenci seçim süreci o yıl için Mayıs ayı sonunda tamamlanıyor.Türkiye’nin ve dünyanın en nitelikli Ar-Ge mühendislerini bünyesinde barındıran BSH her yıl, o senenin proje ihtiyaçlarına göre seçimler yapıyor. Tüm süreçte Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi bölümü ile İnsan Kaynakları beraber çalışıyor, öğrenci-proje eşleştirmesini birlikte gerçekleştiriyorlar.


Seçilen öğrenciler Temmuz-Ağustos aylarında, iki ay kadar Çerkezköy’de, otelde misafir ediliyorlar. Okulları açıldıktan sonra ise ders programlarına göre haftada iki gün işe gelmeleri sağlanıyor. Projelerini tamamlayan adaylar, proje mentoru, ilgili ekip arkadaşları ve insan kaynaklarının bulunduğu bir ortamda sunumlarını yapıyorlar.

Proje stajyerleri son adım olarak insan kaynakları ile çıkış mülakatı gerçekleştirerek ilgi alanlarına uygun işlere yönlendiriliyorlar. Böylece programın daha verimli, etkin hale gelmesi sağlanıyor.

Bu yazıyı yazmak için İK birimimizle görüştüğümde mutluluk ve gururla öğrendim ki 2016-2017 eğitim öğretim senesinde BSH bünyesinde yer alan 13 UPP öğrencisinden altısı BSH bünyesinde işe başlamış bile :)

Bunun yanı sıra BSH’de proje ihtiyaçlarına göre yüksek lisans ve doktora programlarına katılım da destekleniyor. Duyurular çeşitli kariyer portallarında yayınlanıyor. MSP, Master Student Program ile iki yıllık master yapan öğrenciler haftanın üç günü, doktora yapanlar ise üç yıl boyunca haftada dört gün işe gelme hakkına sahip oluyorlar. Bu programlar sürerken tam zamanlı işe başlayan öğrenciler de oluyor. Örneğin bu yazının şekillenmesine de katkı veren, İnsan Kaynaklarından, MSP öğrencisi olarak işe başlayan Sevgili Meryem Alioğlu Anık gibi…

İşe ilk başladığım yıllardaki heyecanımın devam ettiğini mutlulukla fark ederek yazıma son veriyor, BSH’de üniversite, master, doktora öğrencilerine verilen önemi ve yöntemi gösteren referans yazımın sizler için faydalı olmasını ümit ediyorum.

Hepinize etrafa mutlu, neşe dolu gözlerle bakan keyifli, verimli günler, huzurla, motivasyonla dolu bir çalışma hayatı dilerim.

Mustafa Onay
BSH Soğutucu Geliştirme Merkezinde PACT Koordinatörü