O, 1998’den beri aralıksız olarak İnsan Kaynakları alanında çalışan, kendi deyimiyle “İK’cı olarak yetiştirilmiş, çekirdekten gelme bir İK profesyoneli”...

Ağustos ayında Kurumsal İK Direktörü olarak ataması yapılan ve çalıştığı kurumda 10’uncu yılını yakın zamanda geride bırakan Ahmet Aksoy, hoş bir tesadüf sonucu HR Dergi’nin de 19’uncu yaş gününü kutladığımız sayının konuğu oldu.

Bosch & Siemens Ev Aletleri’nin 48 kişilik İK ekibine kaptanlık yapan Aksoy ile, kariyer öyküsünü ve İnsan Kaynakları’nın bugün geldiği noktaya yönelik değerlendirmelerini konuştuk; yeni geçtikleri İK modelinin ayrıntılarını ve stratejilerinin yapı taşlarını öğrendik.



1998’den bu yana aralıksız olarak İK alanında çalışıyorsunuz. Öykünüzün başına dönersek, kariyerinizin dünden bugüne gelişimini bizlerle paylaşır mısınız?

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunuyum. İş hayatıma 1998 yılında Beko Elektronik’te İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı olarak başladım.

O dönemde kalite yolculuğu, EFQM süreçleri ön plandaydı ve tüm bunlar personelcilikten başka bir modele geçilmesini gerektiriyordu.

Bu da pek çok şirkette, özellikle üretim alanında hizmet veren şirketlerde personelcilikten İnsan Kaynakları’na doğru bir dönüşüm başlamasına neden olmuştu.

Aslında benim İnsan Kaynakları alanında çalışmak gibi bir hedefim yoktu. Bana bu pozisyon teklif edildiğinde, açıkçası içeriğini çok da anlamamıştım.

Ancak iletişimimin iyi olduğunu, insan ilişkilerinde başarılı olduğumu biliyordum ve bunların başarılı olmama katkısı olacağına inanmıştım.

Böylece, bir Endüstri Mühendisi olarak Beko’daki çalışma hayatıma başladım. Burası, İnsan Kaynakları alanında benim için gerçek bir okul oldu. Çünkü bu alana ciddi yatırımlar yapılıyordu.

Buradaki en büyük avantajım, küçük bir ekip içinde İK ile ilgili tüm alanlarda çalışma şansı bulmak oldu. İşe alım, ücretlendirme, performans yönetimi gibi tüm alanlarda deneyim kazandım.

Ardından, 1999 yılında, Koç Holding Dayanıklı Tüketim grubunda gerçekleşen yeniden yapılanmayla birlikte İnsan Kaynakları’nda ilk en büyük SAP HR veri tabanını kurmak adına büyük bir projeye imza atan grubun içinde yer aldım.

Bunun bana kattığı en büyük de- neyim, yaptığım işin müşterisinin değişmesi ve karmaşıklığının artması oldu. Dolayısıyla büyük resme bakabilmeyi öğrendim.

Sonrasında kısa bir süre Akbank’ta İnsan Kaynakları Planlama Müdür Yardımcısı olarak görev yaptım.

2004 yılından itibaren de Bosch & Siemens Ev Aletleri şirketinde görev yapıyorum.
 
BSH Türkiye ailesine katılmamın üzerinden 10 yıl geçti, bu yılın Ağustos ayında da Direktörlük görevine terfi ettim.

Burası zaten, bütün terfilerin yüzde 95 oranında içeriden üretildiği bir şirket. Geçen yıl Top Employer Ödülü’nü almamızın en önemli etkenlerinden biri de terfilerin ağırlıklı olarak içeriden üretilmesiydi.

Kurum olarak desteklediğimiz ve çok iyi yaptığımız işlerden biri olan içeriden terfinin, kendim için de planlanması ve benim de bu sürecin içinde yer almam gerçekten müthiş bir hazdı benim için...

İnsan Kaynakları Müdürümüz Ahmet Aksoy'un, HR Dergisi röportajının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.