Haftanın olayı; oğlum kütüphaneden kitap almaya başladı!

Büyük oğlum Kerem geçen hafta ilk defa kütüphaneden kalın bir kitap alıp, evde okumaya başladı. Kitabın adı “Kahraman Küçükburun”. İtiraf ediyorum; gizli gizli sevinç gözyaşı döktüm☺ Berke’m de harıl harıl yazı yazmaya ve okumaya çalışıyor. Sanırım o da abisi okuma yazma öğrenirken, baka baka söktürecek… Bu kadar çabuk büyüdüklerine inanamıyorum! Büyüdüler de kendi kendilerine kitap okumaya başladılar…

Haftanın konusu; Sürdürülebilirlik

Yazımın başlığından da anlayacağınız gibi bu hafta biraz sürdürülebilirlikten bahsetmek istiyorum. Biz ailecek çevre ve sosyal sorumluluğa çok önem veriyoruz. Çocuklara küçük yaştan bu konuların öğretilmesi gerektiğine kalpten inanıyoruz. Boşa su ve elektrik harcamamayı, çevreye ve hayvanlara saygılı olmayı, her şeyden önemlisi toplum için yararlı ve sosyal sorumlu birer birey olarak yetişmeleri için erken yaştan itibaren elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. Sürdürülebilirlik+inovasyon+enerji verimliliği = BSH

Çalıştığım kurum BSH de zaten bu konuda lider bir şirket. Dün çok güzel bir facebook postu yayınladık.

“Sürdürebilirlik+inovasyon+enerji verimliliği = BSH” diye. Epey de beğeni aldık. Bence bu cümle bizi, değerlerimizi, var oluş sebebimizi özetleyen en iyi cümle. Çünkü tüm çalışmalarımızı “sürdürülebilir gelişim” ekseninde yürütüyoruz.

1992 yılından beri, yani tam 20 yıldır Küresel Raporlama Girişimi ilkelerine uygun çok ciddi, kapsamlı bir rapor yayınlıyoruz. Bu raporla her yıl paydaşlarımıza sürdürülebilir kalkınma stratejimiz, kaydettiğimiz ilerlemeler hakkında ayrıntılı bilgiler veriyoruz. Bunu dünyada bu kadar uzun süredir yapabilen çok az şirket var. Türkiye’de ise çok yeni başladı. Bu çalışmalarımız sayesinde, 2008 yılında “Alman Sürdürülebilirlik Ödülü”nü alan ilk şirket olduk ve 2010 yılında da “İklim ve Çevre Yenilik Ödülü”nü aldık.

İşin sırrı doğaya saygıda…

Doğaya saygılı çevre misyonumuzu, bütün faaliyetlerimizi şekillendiren sürdürülebilir gelişim felsefemizin anahtarı olarak görüyoruz. Başarımızı sürekli kılmak için yatırımlar yaparken çevremizi korumaya özen gösteriyor, hem üretim tesislerimiz hem de ürünlerimizdeki olası olumsuzlukları azaltmaya önem veriyoruz.

Gerçek anlamda sürdürülebilirliği sağlamak için tedarik zincirinden başlamak üzere tüm sosyal paydaşlar üzerinde bir değer zinciri yaratmayı başarmak gerekiyor.
Günümüzde, sürdürülebilir bir büyüme anlayışının ön plana çıkması, şirketleri tüm üretim ve tedarik sürecinde ve tüm çalışanları açısından sorumlu davranma konusunda teşvik ediyor. Gerçek anlamda sürdürülebilirliği sağlamak için ise, tedarik zincirinden başlamak üzere tüm sosyal paydaşlar üzerinde bir değer zinciri yaratmayı başarmak gerekiyor. Yani sadece üretimde sürdürebilir olmak ya da sadece enerji verimli ürünler üretmek sizi sürdürülebilir bir şirket yapmıyor. Bunu kaliteden, araştırma ve geliştirmeye, çevre korumadan işçi sağlığı ve güvenliğine ve insan kaynakları yönetimine kadar tüm alanlarda gerçekleştirmek yaşamsal önem taşıyor.

2009 yılında paydaşlarımız (çalışanlarımız, tedarikçiler, iş ortakları, sivil toplum örgütleri, bilimsel kuruluşlar) arasında yaptığımız ankette gelecekte BSH için hangi konular önemli olacaktır sorusuna gelen en yüksek oranlı cevaplardan biri “her zamankinden daha zorlu hale gelen rekabet ortamında kar ile sosyal ve çevresel sorumluluk arasındaki dengeyi sağlamak” olmuştu.

Bir ev aletinin kullanım ömrü boyunca çevre üzerinde bıraktığı etkinin %90’ı kullanım aşamasında ortaya çıkıyor…

Bunun yanında BSH olarak, sürdürülebilirlikte kilit etmenlerden en önemlisinin inovasyon yaratmak olduğunun da bilincindeyiz. Dolayısıyla üretimde yenilikçi çözümlerle çevre koruma standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz. Bir ev aletinin kullanım sırasında tükettiği enerji, su ve temizlik malzemelerinin, ürünün kullanım ömrü boyunca çevre üzerinde bıraktığı etkinin %90’ından fazlasını oluşturduğu biliniyor.

Bu nedenle BSH mühendisleri her gün ürünlerin kullanım kolaylığını ve performansını artırmak ve aynı zamanda da elektrik ve su tüketimlerini daha da azaltmak için yeni teknik fikirler ve inovasyonlar üzerinde çalışıyor. Bu bağlamda sürekli olarak geliştirdiğimiz AR-GE yatırımlarımızla sürdürülebilirlik hedeflerimizi destekliyoruz.

                                                                                   ******************
Ve sizden de bir ricam/ız var…

Evet arkadaşlar, bugün biraz sürdürülebilirlikten bahsettim, çünkü, bu konu BSH’de yaptığımız tüm iletişim aktivitelerinin temelini oluşturuyor. Offline, sosyal medya, sponsorluklar ve hatta yaptığımız en küçük yılbaşı kutlamasında bile en önemli ana mesajımız sürdürülebilirlik oluyor.

Sizden de ricam çocuklarınıza ve tüm çevrenize bu konunun önemini anlatmanız. Geçen hafta CSO’muz Rony Grunberg gençlere sosyal sorumlu liderlik üzerine yaptığı yaptığı bir konuşmanın sonunda “Gezegenimizi unutmayın, o çok yaralı, sürdürülebilirliğe önem verin. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakalım” dedi. Ben de bu haftaki yazımı bu sözlerle bitirmek istiyorum.

DÜNYAYI VERELİM ÇOCUKLARA

Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
Allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
Oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında
Dünyayı çocuklara verelim
Kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
Hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
Bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
Çocuklar dünyayı alacak elimizden
Ölümsüz ağaçlar dikecekler
 
Nazım Hikmet

Hoşça ve online kalın…

PS: Lütfen soru, yorum, katkı yapın, varsa yazılarınız paylaşın (konuk blogger ağırlayabilirim). Beni buralarda yalnız bırakmayın☺ Mesajlarınızı bekliyorum!


Burçin Girit
BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi / Türkiye, Orta Doğu, Afrika, BDT, Hindistan ve ASEAN Ortadoğu Bölgesi’nden Sorumlu Kurumsal İletişim Direktörü