Burdur Gölü, Türkiye’nin uluslararası öneme sahip 14 Ramsar alanından ve 645 önemli doğa bölgesinden biri olarak yer alıyor. Ancak göl 1975’ten bu yana yaklaşık üçte bir alanını kaybetmiş, su seviyesi 12 metre 25 santim düşmüş durumda. Gölün kurumasına neden olan etkenlerin başında, gölü besleyen akarsular üzerinde kurulan baraj ve göletler, sondaj kuyuları, kirlilik ve buharlaşma gibi insan kaynaklı faktörler geliyor. Öyle ki uzmanlar, eğer böyle devam ederse 2040 yılında gölün önemli bir bölümünün kuruyacağı hakkında bizi uyarıyor.

Burdur Gölü’nün kuruması sadece bölgedeki doğal yaşamı değil, insan sağlığını da tehdit ediyor. Göldeki suyun azalmasıyla birlikte göl tabanındaki arsenikli topraklar ortaya çıkıyor ve rüzgârla havaya karışarak solunum yolu hastalıklarına yol açabiliyor. Ayrıca gölün kuruması tarım ve hayvancılık gibi geçim kaynaklarını da oldukça olumsuz etkiliyor.

Bunun gibi nedenlerle Burdur Gölü’nün kurumasını durdurmak için baraj ve gölet yapımına son verilmesi, sondaj kuyularının kapatılması, su tasarrufu yapılması, tarım politikalarının değiştirilmesi ve iklim krizinin önlenmesi gibi faaliyetlerin hızlandırılması gerekiyor.
Aslında Burdur Gölü’nün kuruması sadece bölgesel bir sorun değil, küresel bir uyarı niteliğinde…

Bu çerçevede BSH Türkiye olarak, önümüzdeki yıllarda ülkemizde yaşanacak olası kuraklık problemine karşı önlemler almaya devam ediyoruz. Çerkezköy'de bulunan üretim tesislerimizde hayata geçirdiğimiz projelerimizde 5 yılda 162 olimpik yüzme havuzu hacmine denk gelen ve 404 bin metreküp su tasarrufu sağlayan çözümler üretiyoruz. Üretim teknolojilerinde ve süreçlerinde atılan inovatif adımlarla sadece 2022'de yaklaşık 5,7 milyon kWh enerji tasarrufuyla 2 bin 482,5 ton karbon salımının önüne geçiyoruz.
Su tasarrufu sağlayan en önemli projelerimizden biri; Almanya'dan da özel sürdürülebilirlik ödülü alan Soğutucu Fabrikası Boyahane Projemiz. Bu proje sayesinde, buzdolabı üretiminde en önemli su tüketim kalemlerinden biri olan boyahanede yapılan iyileştirmelerle %40'a varan su tasarrufu sağladık.
BSH Türkiye’nin Çerkezköy Fabrikası’nda başlattığı bu duyarlı projelerin tüm Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum.

Burdur Gölü’nün kuruması ve su kaynaklarının azalması sadece Türkiye’nin değil, dünya genelinde yaşanacak daha büyük iklim sorunlarının âdeta habercisi. Ulusal ve kurumsal politikalarla acilen önlemler alınması, doğal kaynakların korunması şart. Bu bağlamda BSH dünya genelinde, 39 fabrikasında aldığı önlemlerle gerçek bir “sorumlu davranış” örneği de sergiliyor. Bu durum tüm çalışanlar olarak hepimize gurur ve geleceğe dair güven veriyor.

Gelin tatlı su kaynaklarımız olan göllerimize hep birlikte sahip çıkalım!

Bu su hepimizin, bu dünya hepimizin!

Vedat Melikşah Köle
Soğutucu Geliştirme Proje Öğrencisi

Not: Görseller Leonardo.ai sitesinden kendi hayal gücümle elde edilmiştir.