Bir gün arkadaşlarımla orta bahçede otururken telefonum çaldı ve “Merhabalar Melikşah, ben BSH İnsan Kaynakları Departmanı’ndan arıyorum…” ile başlayan konuşma hayatımın en heyecanlı sürecini başlattı. Bir dizi mülakatın ardından kendimi Çerkezköy'deki BSH Fabrika ve Ar-Ge Merkezi’nde buldum.

İlk günün heyecanı hala dün gibi aklımda. Başvururken BSH'nin uluslararası marka değeri bende ayrı bir heyecan yaratmıştı. Oryantasyon sürecini tamamladıktan sonra çalışma ortamının ne kadar samimi olduğunu bizzat deneyimledim ve insanların BSH hakkındaki düşüncelerinin gerçekten doğru olduğunu anladım.

BSH'de çalışmaya başladığım ilk günden itibaren kendimi yeniden keşfetmeye başladım. Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği okumanın en büyük zorluklarından biri, teorik bilgileri pratiğe dönüştürmekti. Ancak Türkiye'nin ilk tescilli Ar-Ge Merkezine ev sahipliği yapan Çerkezköy tesisleri, bu kaygılarımı bütünüyle ortadan kaldırdı. Laboratuvarlar ve fabrika ortamı, teknik beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Kaygı duygum yerini, merak ve heyecana bıraktı. 🙂

Çeşitlilik arayanlar için ideal ortam
BSH'de çalışmanın en büyük avantajlarından bir diğeri de çok disiplinli çalışma olanağı sunmasıydı. Teknik alan dışında eğitim alıyor olmama rağmen Pre-Development – Geliştirme Öncesi Ekibi ile projelere dâhil oluyordum. Bu sayede çok farklı bölüm, görev ve sorumluluk alanlarını gözlemleme fırsatı buluyor, tasarım kaslarımın gelişmesini sağlıyordum.

Farklı disiplinlerden kişilerin bulunduğu projelerde yer almanın yanı sıra, çok kültürlü bir ortamda çalışmanın ayrıcalığını yaşamak benim için başka bir heyecandı. İşe başladığım günden itibaren çeşitli ülkeden çalışma arkadaşlarımla tanışma fırsatım oldu. Mesela; 19-30 Haziran'da tüm dünyadaki BSH çalışanlarıyla birlikte "Çeşitlilik Haftası"nı kutladık. Bu kutlamalarda dil, din, ırk veya cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkesin birbirini kucakladığı bir ortamda yer aldığım için kendimi çok şanslı hissettim.

Elbette fırsatlar bununla sınırlı değildi… BSH bünyesinde geliştirdiğim sunum becerileri, etkili konuşma eğitimleri, topluluk önünde konuşma pratiği, liderlik ve takım çalışması eğitimleri sayesinde kişisel ve profesyonel gelişimimi hızlandırdım. Alan yöneticim Ahmet Bey, henüz ikinci ayımda departman toplantısında laboratuvarımızdaki gelişmeleri sunabileceğimi söylediğinde hem heyecanlandım hem de biraz endişelendim. Ancak sunumum başarıyla geçti ve topluluk önünde konuşma becerilerimin de geliştiğini test ettim. 🙂
BSH'de proje öğrencisi olmak, kişisel ve profesyonel gelişimim için büyük bir dönüm noktası oldu.

Takım çalışması, teknik bilgilerin uygulanması ve yenilikçilik sayesinde profesyonel becerilerimde büyük bir ilerleme kaydettim. Aynı zamanda kurumsal ağımı da genişletmiş oldum. İşe başlamadan önce BSH'de çalışanların 5-7-10-15 yıllık kariyerlerini BSH'de sürdürdüklerini gördüğümde nasıl mümkün olabilir diye düşünmüştüm. Şimdi ise bu sorunun cevabını, bu yazıda kendim vermiş oluyorum galiba.😊

Laboratuvar ortamını keşfetmemi sağlayan Bilgin ve Tamer Beylere, keyifli sohbetlerinde benimle kariyer dışında da deneyimlerini paylaşan Mert Bey’e, yenilikçi projelerde yer alma fırsatı sunan Ahmet Bey’e ve ilk günden beri desteğini esirgemeyen Uğraş Bey’e, kariyerimin ufak bir kısmında büyük etki bırakan Nesrin Hanım’a teşekkürlerimi bir kez de yazımda belirtmek isterim.

BSH'de çalışmamın kişisel ve profesyonel gelişimime ne denli katkı sağladığını, bu deneyimle uygulamalı olarak gördüm. Proje öğrenciliği sayesinde mühendislik kariyerimde büyük bir adım attığımı hissediyorum. Artık gelecekteki projelerime daha büyük bir motivasyonla sarılacağımı biliyorum. Tüm genç arkadaşlarıma tabii ki öncelikle BSH’de ama genel olarak ilgi duydukları alanlarda, mutlaka proje öğrencisi olarak staj yapmalarını öneriyorum.

Vedat Melikşah Köle
Soğutucu Geliştirme Proje Öğrencisi