Arthur Dent’in komik hikayesi ile geleceğe dair fikirlerimizi iyice sarsan Douglas Adams’ın o basit ama muhteşem kitabında, pek mütevazi gezegenimiz hiç beklemediğimiz bir anda yok ediliyor.

Üstelik tek nedeni yeni inşa edilen hipergalaktik uzay otobanı üzerinde kalıyor olması ve biz dünyalıların hemen birkaç ışık yılı ötede asılı olan bu inşaat planına zamanında itiraz etmemiş olmamız. 

Evrendeki başka canlılar(!) açısından mavi-yeşil rengi ile bile pek dikkat çekmeyen, üzerinde zararsız sayılabilecek biz canlıları taşıyan bizim için önemli, evren için önemsiz bu mütevazı ve cömert ev sahibimizden kaçıp gidebileceğimiz bir başka evimiz olmadığını son zamanlarda daha sık hatırlamaya başladım.

İtiraf ediyorum, bunda geçenlerde izlediğim yıldızlararası filminin ve Mars’a doğru insanlı yolculuğu mümkün kılan Orion uzay aracının 5 Aralıktaki başarılı test uçuşunun da etkisi var. Mevcut teknoloji ile insanın en uzak rotasının Mars olması dönüp hızla tükettiğimiz kendi dünyamıza farklı bir gözle yeniden bakmamızı gerektirmiyor mu? 

Yeni yıl için iyi bir plan. Dönüp bir dünyamıza bakalım… 

Dünya üzerinde neler oluyor? Nüfus artıyor, tüketim ve tüketebilenler artıyor, kaynaklar azalıyor. Tüketiyor, kirletiyor ve –itiraf edelim- pek de güzelleştirmiyoruz. 

Bunlar resmin karanlık tarafı. 

Bir de iyi tarafı var. 

Bu ise tarih boyunca yapıcı teknoloji ve geliştirme faaliyetlerine ayrılan kaynakların –yıkıcı dünya savaşlarını saymazsak- en yüksek seviyesinde olmamız. Üstelik bunun doğru kullanılması halinde, karanlık tabloyu aydınlatabilme ihtimali de var. 

Teknolojiye ayrılan kaynakların en doğru kullanımı, hepsinin toplanıp sürdürülebilirlik için kullanımı olurdu. Bu hayalin ancak bıçak kemiğe dayandığında gerçek olabileceğinin farkındayız. 

Bir ihtimal daha var. O da herkesin sürdürülebilirlik için üzerine düşeni yapması. İşte yeni yıl için güzel bir plan.

Biz’lere, BSH’ye düşen rol ne olabilir? Ev aletleri üretiyoruz. O halde hedef daha az tüketen ev aletleri mi? Bunu yaptık ve halen üzerinde çalışıyoruz. Daha az kirleten ev aletleri mi? Bu da yapıldı ve çalışılıyor. 

Bence sırada dünyanın temel kaynaklarını, hammaddeleri, malzemeyi daha az kullanarak ev aletleri üretmek olmalı. Üstelik hayat standardınızı daha da yükselterek ve yerel renkleri, insanlık olarak en büyük kazanımımız olan kültürleri koruyup ona destek olarak. 

Sanırım yukarıdaki paragraf yeni yıl için dünyayı korumak, sürdürülebilirlik adına şirketim adına güzel bir hedef oldu. Size küçük bir ipucu da vereyim. Biz bu hedefe uygun çalışmalara başladık bile. 

Yeni yıl da siz de eski ve cömert dünyamıza bir iyilik yapmak için kendinize veya şirketinize bir hedef koymayı düşünür müsünüz? Hepimiz için gelecek nesiller için…


Yeni yılınız kutlu olsun…


Ekrem Soylu