| Şifremi Unuttum
BSH Türkiye'nin resmi blog sayfasına hoşgeldiniz
Fırında yoğurt yapmak mı?
Fırında yoğurt yapmak mı?
Fırında yoğurt yapmak mı? Daha neler …dediğinizi duyar gibiyiz.

Çocukluğumuzda annelerimizin, kalan yoğurttan 2-3 kaşık alıp pişirilip ılıtılmış süte katarak, mutfağın bir köşesinde sarıp sarmalayıp yaptığı yoğurtların tadı hala damağımızdadır.

Bizlere marketlerden hazır yoğurt almak en hızlı ve kolay çözüm gibi gözükür. Doğru aromayı yakalamak adına bir çok markayı denesek de çocukluğumuzdaki o damak tadına ulaşmak pek çoğumuz için mümkün olmaz.

Doğal gıdalara ve doğaya dönüşün yaşandığı günümüzde, siz de yoğurdunuzu evinizde kendiniz yapabilirsiniz. Bunun için ısısından ve süresinden emin olabileceğiniz daha kontrollü şartları size sunan fırınlarımızı kullanabilirsiniz.



Hazırlanışı:

İhtiyacınız olan ilk etapta süt ve yoğurt mayası.

Yoğurt inek, manda, koyun ve keçi gibi hayvanların sütlerinden yapılabilir. Makbul olanı güvenebileceğiniz bir üreticinin günlük sütünü taze olarak alıp pişirmenizdir. Sütü kaynayınca altını kısıp 15 dk kadar daha karıştırarak pişirmeye devam etmeniz ve 45-50 dereceye dek soğutmanız daha kıvamlı yoğurt elde etmenizi sağlar. Sütün mayalanması için gerekli ısıya ulaşıp ulaşmadığını ölçmek için ısıölçer kullanabilirsiniz. Yoksa el bileğinizin içine kaşıkla mayalanmış sütten döktüğünüzde ısıdan yanmayacak kadar sütün ılık olduğunu hissederseniz sütünüz mayalamak için uygun ısıya gelmiş demektir. 

Kullanacağınız yoğurt mayası mümkünse taze ve katı yapılı ev yoğurdu veya güvendiğiniz, tadını sevdiğiniz bir üreticinin yoğurdu olabilir. Mayalık yoğurt miktarı olarak süt litresi başına 2 yemek kaşığı kullanabilirsiniz.

Ilık sütten ayrı bir kaseye 1 kepçe kadar koyup içine yoğurt mayası ekleyip karıştırın. Bunu da kalan süte ekleyip tekrar karıştırın. Karışımı bekletmeden cam veya  toprak güveç kaplarına  bölün. Üzerlerini hafifçe aralık kalacak şekilde birer kapak veya streç folyo ile örtüp fırınınızın en alt rafına koyacağınız ızgara teli üstüne dizin.

Fırın ısısını 50 dereceye, konumunu da
 statik veya 3D konumuna getirin. Yoğurdunuz 6 ila 8 saat içerisinde hazır olur. Kapaklarını üzerinden alıp sarsmadan buzdolabına koyup 1 gece dolapta bekletin. Sonra üzerlerini kapatın. Bu sayede güzelce havalanmış ve kıvamlanmış bir yoğurt elde edersiniz.

Püf noktası:
Süt ve ortam ısısı çok sıcak olursa yoğurt sulanır ve kıvamı kesilir. Üzeri hafif aralık bırakılırsa daha iyi havalanır ve kıvamlanır.

Yoğurt Hakkında Genel Bilgiler:
Gıda Maddeleri tüzüğüne göre:“ Yoğurt, en az 90 °C’ de ısıtılıp mayalanma derecesine kadar soğutulmuş sütün, yoğurt mayası katılarak laktik asit mayalanmasına tabii tutulmasıyla elde edilen özel kıvamdaki süt ürünüdür” olarak tanımlanmıştır.

10. Asırda yazılmış “Divanı Lügatı Türk” de bahsi geçen yoğurt binlerce yıldan beri Türk ülkelerinde işlenmektedir. Toplumumuzun beslenmesinde önemli yeri olan bir süt ürünüdür. Türk icadı olarak adını tarihe yazdırmıştır.

Sütü sindirmekte güçlük çekenlerin bile kolayca tüketebileceği yoğurdun besin değeri süte göre daha yüksek ve doyurucudur. Sindirimi düzenleyici yapısı ve birçok hastalık için şifa kaynağı olarak kullanılması ile sağlıklı beslenme programlarının her zaman bir parçası olmuştur. Kolesterolü düşürücü ve kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Aynı zamanda zengin bir karbonhidrat(laktoz), protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfor kaynağıdır. 

Yazdır
ABONE OL RSS RSS E-Posta E-POSTA
BLOGERLARIMIZ (Alfabetik sıra)
İSTATİSTİK
1825 gündür yayında olan
BSH Blog'da
40 BSH Blogger'ı
114 makale yazdı,
6.186.524
kez okundu,
237 yorum aldı
Son Makaleler
28.09.2017 Kariyer hayatı okulda ...
12.09.2017 Tek Kelimeyle Benim Ta ...
11.08.2017 Paylaşım Ekonomisi
08.08.2017 KARİYER GELİŞİMİ İÇİN ...
Son Yorumlar
ÜStad çok güzel yazmışsında keşke gerçektede öyle olsa. Çamaşır makinesiyle ilgili sıkıntım var. Hala çözülemedi ve ...
İnsanları, diğer canlılardan farklı olarak, bir şeyler icad etmeye iten en önemli faktör, meraktır demişti çok eskid ...
Etiketler
Siemens
Gaggenau
Enerji verimliliği
Generation BSH
Kariyer
Çerkezköy
Profilo
Sürdürülebilirlik
Gelecek
İnsan Kaynakları
İnovasyon
A+++
Teknoloji
Norbert Klein
BSH
Bosch
İletişim
Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, Balkan Caddesi No:51 34771 Ümraniye, İstanbul – Türkiye
 
Telefon : +90 (216) 528 90 00
Fax :    +90 (216) 528 99 99
E-Mail :kurumsal.iletisim@bshg.com
Internet : https://www.bsh-group.com.tr
yüklenme süresi : sn.