Anlatacak çok şeyim var, ama onlara geçmeden önce hemen kısa bir ev hali, çalışan anne özeti vereyim:

Sevgili oğullarım Kerem ve Berke ikilisi bu aralar çok mutlu değil. Tahmin edebileceğiniz gibi sebep; okul döneminin başlamış olması. Ödevler, sınavlar arasında koşturup duruyor ve atmosfere kesif bir bunalım saçıyorlar. 

Ama kim dinler? Full speed aksiyonlara devam… Ebeveynleri olarak enerjilerini yararlı alanlara kanalize etmelerine destek olmak amacıyla gayretlerimiz kesintisiz sürüyor :) Kerem haftada dört gün futbola, Berke de dört gün yüzmeye gidiyor… Ancak bunlar bile onları yatıştırmıyor. Evde ve her yerde sürekli bir doz aşımı hareket hâkim. Akşamları resmen koltuklarda uyuyakalıyorum… Ben başta olmak üzere, Allah erkek annelerinin yardımcısı olsun diyeceğim. 

Ve gelelim esas konularımıza…

Önce size her yıl Eylül ayı başında tekrarlanan ve sürekli büyüyen, gelişen Berlin IFA fuarından ve Berlin’den bahsedeyim. Sonra da Mykie’den…

IFA şu anda dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı. İlk kez 1924’te, 92 yıl önce o zamanların en önemli teknolojik buluşu olan “radyo” fuarı olarak yalnızca 7 bin metrekare üzerine kurulan, 240 firmanın ürün sergilediği, 150 bin kişinin gezdiği bir fuarmış. Şimdi, 150 bin metrekareye kuruluyor. 240.000 ziyaretçi ağırlıyor. 30 ülkeden 1600 firma/marka katılıyor ve giderek şapka uçurtan teknolojik ürünler ve buluşlarla dünyanın alet, edevat yapısını, insanların tüketim, iş yapma ve yaşama alışkanlıklarını değiştiriyor. 

Kısacası, özellikle ev aletleri alanında dönüşümünün kalbinin attığı önemli merkezlerden biri… Büyük esinlenme ve güncellenme fırsatı. Ben de BSH sayesinde her yıl gidebiliyorum ve hem kendi firmama hem de diğer tüm yaratıcı beyinlerin eserlerine bir kez daha hayran kalmış, doyamamış olarak dönüyorum. Berke ile Kerem’e IFA’da gördüklerimi, günlerce anlatıyorum… 

Ve gelecekte bir gün evlatlarımın, bizim çocuklarımızın icat ettiği şeylerin sergilendiği fuarları gezdiğimi hayal ediyorum…
Ve “neden olmasın?” diye onların yolunu açmak için daha çok çalışıyorum…

Berlin…

Sadece Almanya'nın siyasi merkezi olarak değil, aynı zamanda uzun zamandan beri Avrupa'nın en dinamik ekonomik, siyasi bölgelerinden biri olarak da Berlin önemli bir şehir. 

Büyük acılar yaşamış, dünya tarihinde, savaşlarında önemli roller oynamış, 1961-1989 arasında utanç duvarı olarak anılan duvarı ile hatırlanan, daima önemli merkezlerden biri olmuş, Sanayi Devriminin simge lokasyonlarından biri… 

Güzel, temiz, düzenli dinamik yapısı ile hem şirketler hem çalışanlar için her dönemin cazibe merkezi. Fırsat bulursanız mutlaka gitmenizi, IFA’yı ve şehrin çeşitli yerlerindeki teknoloji ve tarihle ilgili müzelerini, sergi alanlarını, ibret almak için sergilenen duvar kalıntılarını, dünya savaşı, toplama kampı anılarını gezmenizi öneririm. 

İnsan IFA’yı gezerken, adeta gelecekte dolaşırken; tüm olan bitenin ne kadar büyük mücadeleler, emekler sonrasında bu hale geldiğini düşünüyor. Hem üzülüyor; “ne gerek vardı/var, onca katliama, savaşa? Birbirimizi öldürmeden yapamaz mıydık bunları,” diye, ama hemen akabinde de “ilerliyoruz işte, önemli olan bu!” Yürü Burçin diyorum :)

Bence siz de öyle yapın. Geçmişe takılıp kalmakta hiçbir mana da fayda da yok. Daha iyi bir gelecek için saygı, sevgi, bilgi, bilim, sanat paylaşarak çalışalım, gelişelim…

Ve Mykie… Sevimli Sosyal Robot…
BSH Ev Aletleri olarak bizim bu sene IFA'daki flaş ürünümüz; geleceğin mutfak asistanı “Sosyal Robot Mykie” idi.

BSH Grubu CEO’su Dr. Karsten Ottenberg
tarafından IFA 2016’da tanıtılan Mykie insanların gündelik hayatı organize etmelerini kolaylaştırmak için çeşitli hizmetler sunuyor. 
Kullanıcının alışkanlık ve tercihlerini öğreniyor, ev aletlerini bunlara göre yönetiyor.

Mykie, aslında “bilişsel kabiliyetlere” de sahip bir dijital yardımcı… Neler yapabiliyor bir bakalım;

- Akıllı asistan Mykie dinliyor, ses tanıma yoluyla kullanıcının sesine karşılık veriyor, soruları cevaplıyor ve sözlü talimatları yerine getiriyor.

- Mutfaktaki ev aletleriyle bağlantılı olduğu için sahibi Mykie’yi tüm fonksiyonları kontrol etmek için kolaylıkla kullanabiliyor. Ayrıca Mykie, gündelik hayatı organize etmeyi kolaylaştırmak için çok çeşitli cazip hizmetler de sunuyor.

- Mykie baş hareketleriyle, farklı ışık sinyalleriyle ve karakteristik yüzüyle çok çeşitli duyguları sergileyebiliyor. 

- Mykie buzdolabının içinde ne olduğunu veya kekin ne kadar süre daha fırında pişmesi gerektiğini kullanıcının ses komutlarından anında öğrenebiliyor. 

- Mykie günlük pişirme deneyimlerini canlandırmak için yeni olanaklar da sunuyor. Kullanıcılar müzik, video ve diğer çevrimiçi eğlence seçeneklerine doğrudan ses kontrolüyle erişebiliyor. 

- Mykie, hava veya son borsa fiyatları hakkındaki soruları bile cevaplayabiliyor. 

- Pişirme için hızlı ve kolay destek arayan herkes Mykie’den basit ve yapılandırılmış talimatlar alabiliyor, alternatif olarak, çevrimiçi yemek programlarından tarif fikirleri veya tavsiyeler gibi ek hizmetler de sunulabiliyor. 

- Malzemeler eksikse, Mykie aracılığıyla çevrimiçi olarak sipariş verilebiliyor…

- Ve tabii ki Mykie kullanıcının dijital Home Connect ekosisteminin tüm avantajlarına kolayca erişmesini sağlıyor. Tamamen bağlantılı mutfak, ev aletinin markası ne olursa olsun uygulama yoluyla kontrol edilebiliyor. 

Mykie’nin geleceği de oldukça parlak görünüyor, çünkü BSH Ar-Ge mühendisleri akıllı asistanı tüketicilere cazip gelecek daha farklı fonksiyonlar ve hizmetlerle geliştirme çalışmalarına başladılar bile…

Bir sonraki yazımda, buluşuncaya kadar hoşça ve online kalın. Lütfen soru, yorum, katkı yapın, varsa yazılarınızı paylaşın. 

Esen kalın…

Burçin Girit
BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi / Türkiye, Orta Doğu, Afrika, BDT, Hindistan ve ASEAN Ortadoğu Bölgesi’nden Sorumlu Kurumsal İletişim Direktörü