İş hayatımıza baktığımızda profesyonel olarak çalışıyoruz. Belli bir kazanç karşılığında bilgimizi, becerimizi, aklımızı, tecrübemizi kullanarak bir şirket için bir görev tanımını, bir unvanı icra etmeye çalışıyoruz. Ve bu kavramın içini doldurmaya çalışıyoruz. Zıt eşleniğinin amatör olduğunu düşününce, sanırım hepimiz profesyonel olmak istiyoruz.

Nedir bu çok kapsamlı profesyonel olmak?

Zor bir şey olsa gerek. Gelin her zamanki gibi incelemeye başlayalım.

Düşünce tarzı olduğunu düşünürsek, çözüm odaklı olmakla başlar sanırım bu kavram. Pozitif psikolojinin tüm inceliklerini kullanarak işlerin nasıl olmayacağını değil de, oldurtma yönünde işlerin nasıl olacağını düşünsel beceriler ile sergilemektir. 

İnsanı dövmekten öte, problemleri kişilerde hata aramaktansa, problem de çözüm arayıp, çözerken elindeki kaynakları en etkin şekilde kullanmaktır.

Kendi kişisel menfaatleri yönünde değil de, içinde olduğu organizasyonun, takımın, çıkarlarını en üstte tutmaktır. Mış gibi yapmaktan öte kural koyup kuralsız yaşamamaktır bu duruş.

Yakışıklı bir duruş olsa gerek bu profesyonellik. Nerde, nasıl giyineceğini bilen bir duruştur. Kılık, kıyafet önemsiz demeyin sakın iş hayatında. Kürkün yemek yediğini iddia ettiğimiz coğrafyamızda, abesle iştigal kıyafetler her zaman akılda kalır unutmayın.