Merhabalar Değerli dostlarım,

Bu yazıyı Cumhuriyet Bayramı (en değer verdiğim resmi bayramımız) arifesinde yazmaya başladım.

Cumhuriyet Bayramı
içimin hep coşkuyla dolduğu, başta Atatürk olmak üzere tüm emeği geçen şehit ve gazilerimizi minnetle andığım bayramdır.

Bugün kadın-erkek aynı haklara sahip olmamızda, bir kadın olarak hayatın içinde ve ayaklarımızın üzerinde dimdik durmamızda en büyük rolü olan bayramdır.

Bayram gibi bayramdır
yani… Onun için bu yazı yayınlandığında, siz okuduğunuzda üzerinden zaman geçmiş olsa da hepimize kutlu olsun!

Atatürk 1923 yılında cumhuriyeti kurarken; 

- Bugüne kadar elde ettiğimiz başarı, bize ancak ilerlemeye ve uygarlığa doğru bir yol açmıştır; yoksa ilerleme ve uygarlığa henüz ulaşılmış değildir. Bize ve torunlarımıza düşen görev, bu yol üzerinde tereddütsüz yürümektir. demiş. 

Biz Türkiye’nin aydınlık yüzleri, yeni nesilleri olarak bu konuda görevimizi ne kadar yerine getiriyoruz bilemeyeceğim ama ilerleme yolunda en azından internet alanında bayağı yol almış olduğumuz bir gerçek!..

Internet Çağının Türk Gençliği ve Yetişkinleri…

Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü geçtiğimiz yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı için “Gençlerin Sosyal Medya Kullanım Davranışları Ve Tutumları” araştırması yapmıştı.

Çalışma çerçevesinde sosyal medya ve gençlik ilişkisini inceleyerek, Türkiye’deki gençleri daha yakından tanımayı ve anlamayı amaçlayan kapsamlı bir araştırma gerçekleştirmiş. 

Gençlik ve Sosyal Medya Araştırması kapsamında 26 ilden 15-29 yaş arasında toplam 2057 genç ile görüşülmüş. Bu çalışma sonucunda açıklanan rapora göre; 

- Internet kullanan gençler arasında bu satırları okuyan herkesin tahmin edebileceği gibi sosyal medya kullanımı son derece yaygın. İnternet kullanan gençlerin çok büyük bir kesimi – rapora göre %96’sı - sosyal medya kullanıyor. 

- Peki gençler sosyal medyada gezinirken anne-babaları ne yapıyor dersiniz? Doğru tahmin ettiniz, anne ve babalar da sosyal medya araçlarını kullanıyor.

Yani artık “Çekil oğlum şu televizyonun önünden!” yaklaşımı yerine “Facebook’tayım, beni rahat bırak!” havasındayız. 

Biz de Profilo olarak bununla ilgili vakti zamanında “Yavrum seni like ettim” diye süper bir video hazırlamıştık, hatırladınız mı?  

Yavrum seni like ettim ve bloklandım… 

- Yine aynı rapora göre gençlerin %40’ının annesi; %47’sinin de babası sosyal medya kullanıyor. İşte bu nedenle eminim biraz evvel izlediğiniz videodaki sözleri birçoğunuz gerçek hayatta da kullanıyorsunuz…

Bizim evde de farklı değil tabii ki! Kızımın sosyal medya üzerinden paylaştığı durum bilgilendirmelerine yaptığım yorumlardan ötürü, sansüre uğradım, engellendim ve pek çok ana-baba ile aynı kaderi paylaştım.

Artık sosyal medyada kızımla arkadaş değiliz. Seviyeli ve analog bir ilişkimiz var :)Muasır Medeniyetler Seviyesine Ulaşmak için Internet…

Konuyu nereden, nereye getirdin dediğinizi duyar gibiyim… Hemen açıklayayım…

Atatürk’ün birçok vesile ile sözlerinde belirttiği “muasır medeniyetler seviyesine ulaşma, gelişme, çağdaşlaşma ve uygarlığı takip etme” ilkesi kapsamında internet alanında yapılanlar, yapılacaklar çok çok önemli.

Kurduğum bağlantı ve lafı Cumhuriyet Bayramı’ndan internete getirişim işte bundandır… Artık internet vasıtası ile gördükçe, duydukça ve okudukça gelişeceğiz.

Yapmak istediğim bu hayati önemdeki bağlantıyı bir kez daha vurgulamaktır...

İlköğretimde internet…

Şu an en çok bilgiyi bulduğumuz ve bilgiye en kısa sürede ulaştığımız yer internet, sosyal medya vb. dijital, online kanallar.

Bilecik Üniversitesi Akademisyenleri tarafından yapılan ve “İlköğretim Öğrencileri Arasında İnternet Kullanımının İncelenmesine Yönelik Anket Çalışması”nı ve sonundaki kısa yoruma göz atmanızı rica ediyorum… Etkileyici değil mi?..Dijital Çağ diye adlandırdığımız günümüzde artık dünya eskisinden çok daha küçük bir yer halini aldı. Sosyal ağlar sayesinde insanların birbiriyle bağlantıları arttı.

Bugün çok farklı bilgiye, birbirimizin aklına erişim olanaklarımız, yollarımız; yepyeni, farklı fikirlerle buluşma imkânımız eskisine göre çok daha fazla.

Eldeki son bilgilere göre 16-64 yaş arası internet kullanıcılarının %91′i en az 1 sosyal ağ hesabına sahip
ve “dağ dağa kavuşmaz, ama insan insana kavuşur” söylemi artık bugün eskisinden çok daha gerçek. 

Pek çok insanın TV seyretme nedeni olan dizilerin bile internet üzerinden seyredilir olduğu bir çağda, sosyal ağlarda ve internette zaman geçirmek neredeyse televizyon seyretmenin bile önüne geçmiş durumda.

Bugün herkes bir dünya insanı
ve bunun için tek ihtiyacı telefonu, bilgisayar vb benzeri akıllı cihazları… 

Kısacası bu akımın, teknolojik gelişmelerin önünde durmak mümkün değil… Değişmek, güncellenmek ve blog yazmak şart :) 

İnsanlık bugün dijital ağlar ve olanaklarla birbirimize eskisinden çok daha yakınız ve ortak akılla daha iyi bir gelecek yaratmak için sınırsız olanağımız var.
Bunu bilmek huzur ve umut veriyor.

Daha çok yazmak, daha çok paylaşmak, daha çok öğrenmek motivasyonumu kamçılıyor… Eğer siz de öyle iseniz burada buluşmaya devam… 

Gelecek yazıda bir araya gelmek üzere kendinize iyi bakın. Beni buralarda yalnız bırakmayın :)


Bahriye Bayraklı Tavukçuoğlu
Head of Regional Brand Management Bosch