Uzun süredir yazamadım. Kendimi çok sevdiğim arkadaşlarımdan, dostlarımdan ayrı kalmış gibi hissediyor, sanki ilk defa blog yazıyormuşçasına, heyecanla sahalara geri dönüyorum:)


Ara vermemin nedeni sanıyorum yapılamayan bir sürü işte olduğu gibi sizlerinkilerle aynı. Artık iyice büyüyen, buralarda kendilerini çok anlatmamamı isteyen delikanlıların spor, oyun, okul aktivitelerine ayak uydurma telaşlarım. Bölgesel sorumluluklarım nedeniyle hayli artan iş tempom ve seyahatler. Ufak tefek rahatsızlıklar da cabası.  Neyse hepsinin üstesinden geldim ve kavuştuk, önemli olan bu. Umarım sizlerde de her şey olabildiğince yolundadır.

Ve başlayalım… 

Bu sefer uzunca bir süredir değinmek istediğim “Connected World-Bağlantılı Dünya” ve “Internet of Things- Şeylerin İnterneti” konularını ele almak istiyorum. Bunu yaparken de Eylül ayında yine çok etkilenerek gezdiğim IFA 2015’den (Berlin Uluslararası Elektronik Ürünler ve Teknolojileri Fuarı) izlenimlerimi aktaracağım. 

İnsanların interneti döneminden “Şeylerin İnterneti” (Internet of Things – IoT) çağına jet hızıyla geçiş yapıyoruz


Etrafımızdaki nesneler giderek akıllanıyor, her yer, bütün eşyalar hızla akıllı chip’ler ve sensörlerle donanıyor. 7/24 internete, birbirine bağlı insanlarla ve şeylerle dolan dünyamızda yepyeni bir ekosistemde yaşamaya başlıyoruz. 

En yalın anlatımı ile “Şeylerin İnterneti (Internet of Things - IoT” günlük hayatta kullandığımız aletlere, nesnelere de internet adresi verilmesi, kablosuz (wireless) teknolojilerle onların da üstelik bizim müdahalemiz olmaksızın sürekli internete, yani birbirlerine bağlanabilmesi demek oluyor. 

Nesnelerin ya da her şeyin interneti denilen bu yenidünyada tercih ve alışkanlıklarımızı öğrenebilen, bizimle, kendi aralarında ya da başka eşyalarla iletişim kurabilen, analiz yapabilen akıllı ağların parçası haline geliyoruz.

Bu alandaki önemli ve öncü çalışmaların büyük bir kısmı ev aletleri ile yapılıyor. Bosch tarafından  “Home Connect – Bağlantılı Ev” adı altında toplanan fütürist projelerle zaman ve enerji tasarrufu, daha konforlu bir hayat için önemli adımlar atılıyor. 

Günlük yaşamı değiştirecek gelişmeler…

Home Connect için geliştirilen uygulamalarla artık ev aletlerimizi mobil telefonumuz ya da tabletimiz aracılığı ile kontrol edebiliyoruz. Fırınımıza “ben gelmeden yemeği ısıt, pişir” komutu verebiliyor, marketteyken bulaşık makinamızın parlatıcıya ihtiyacı olup olmadığını sorgulayabiliyoruz.

Bunun dışında ev aletleri kendilerini daha verimli kullanmamız için bize ipuçları hatta yemek tarifleri de veriyor. Bozulduklarında ya da arızalanacaklarını hissettiklerinde servise direkt mesaj, çağrı yollayabiliyor. Azalan malzemeleri birkaç tıkla sipariş etmemizi sağlayabiliyor.    

Kısacası, insanların internet aracılığı ile networkler kurabilmesinin ardından şimdi de eşyalarımızla network oluşturma aşamasına, bağlantılı dünyaya hoş geldik:) 

IFA 2015’de BOSCH Home Connect stand’inde “mükemmel sonuçlar yaratmanın kolay yolu” sloganıyla müthiş gelişmelere şahit olduk.

IFA 2015’den kısa notlar;- PerfectCook ve PerfectFry özel sensörleri ile ocağınızdaki tencere ve tavaları istediğiniz sıcaklıkta tutabiliyorsunuz. 

- VitaFresh teknolojisi buzdolapları içindeki sebze ve meyveleri neredeyse sonsuza kadar taze tutuyor. 

- Seri 8 Çamaşır Makinaları ise ActiveOxygen teknolojisi ile mikrop ve bakterilere savaş açıyor. 

Geçen yıl HomeConnect ailesinde sadece bulaşık makinası vardı. Bu yıl çamaşır ve kurutma makinaları, buzdolapları, fırınlar, tam otomatik kahve makinaları da aileye katılmış durumda.

Artık “aceleyle çıktım, ocağı kapatmayı unuttum!” gibi dertler tarihte kalıyor, çünkü eve gitmeden, cep telefonundan fırınınızı kapatabiliyor, daha başka birçok ayarı yapabiliyorsunuz. 

Yukarıdaki yeniliklere dair IFA 2015’ten (Berlin Uluslararası Elektronik Ürünler ve Teknolojileri Fuarı) kısa kısa özetler için bu videoyu izlemenizi öneririm.

Home Connect “bağlantılı dünyaya hoş geldiniz!” diyor…

BSH, Home Connect ile ağa bağlanabilen ve akıllı telefon veya tablet üzerinden kontrol edilebilen ürün portföyünü hızla genişletiyor. Home Connect, Wi-Fi üzerinden bir uygulama ile farklı markalardan çeşitli ev aletlerine bağlanmak için kullanılan dijital çözüm platformu. Gelecekte herkes tarafından kullanılacağı öngörülüyor.

Home Connect ile evdeki herhangi bir ağ bağlantılı alete erişebiliyor ve onları uygulama üzerinden yönetebiliyorsunuz Kapatma-açma, ısıtma,  pişirme süresi, başlangıç ve bitiş zamanı, ısı derecesi ve her yerden her zaman yapılabilecek diğer ayarlar gibi işlemleri uzaktan yapabiliyorsunuz. 

Çok yakın bir gelecekte daha yatağımızdan kalkmadan makinamıza kahvemizi pişirme talimatı verebilecek, buzdolabımızın içindekilere bir kamera ile uzaktan bakıp, “Şu kalmış mıydı? Neler eksikti?” sorularının yanıtlarını da alabileceğiz. 

Çok boyutlu deneyim…

IFA 2015’te ilgi çekici bir başka alan da Siemens stand’inde yaratılan “çok boyutlu dünya” deneyim alanı idi. 

Bağlantılı dünyaya hoş geldiniz! diye karşılandığınız Siemens’in Home Connect uygulamalarının en ilginçlerinden biri; çamaşırların su kullanmaksızın aktif oksijen ile güzel kokmasını sağlayan SensoFresh teknolojisi idi.  

- IFA 2015’deki bir başka gelecekçi Siemens ürünü iQ500 Buzdolabı idi. Kapısı her açıldığında içinin fotoğrafını çeken ve Home Connect uygulamasına yükleyen bu özellik dolapta kalan malzemelerin kolayca takibini sağlıyor. 

- iQ800 Çamaşır Makinası içine konan çamaşırları tanıyarak, ideal yıkama ayarlarını kendisi yapıyor. Size sadece başlatma tuşuna basmak kalıyor. Üstelik bu başlatmayı FlexStart ayarı ile elektriğin indirimli saatlerine yapması için programlayabiliyorsunuz. 

- iQ700 Ocaklar ise süper, yeni özeliklerle donatılmış. En büyük yenilik pişirme alanlarının ortadan kalkması.  Örneğin geniş bir tavadaki etlerin ortada olanları için daha yüksek ısı, kenardakiler için daha düşük ya da sabit ısı ayarlayabiliyorsunuz. 

- EQ9 isimli tamamen otomatik kahve makinası sütü temizlemekten, istediğiniz tip kahve pişirmeye kadar her şeyi yapabiliyor.  

Tüm bunları da bu videodan izleyebilir, Home Connect ile Geleceğin Bağlantılı Evlerine “hoş bulduk!” diyebilirsiniz:)

Bir sonraki yazıma kadar hoşça ve online kalın. Lütfen soru, yorum, katkı yapın. Yazılarınız varsa paylaşın (konuk blogger ağırlayabilirim). 

Kısacası beni buralarda yalnız bırakmayın:) Mesajlarınızı bekliyorum! 

Herkese şimdiden harika bir yeni yıl diliyorum…

Burçin Girit
BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi / Türkiye, Orta Doğu, Afrika, BDT, Hindistan ve ASEAN Ortadoğu Bölgesi’nden Sorumlu Kurumsal İletişim Direktörü