Generation BSH kapsamında, stajıma başladığım ilk gün ofis duvarında bir yazı gördüm. “Değerlerimiz” başlıklı 8 maddeden oluşan yazıyı dikkatlice okudum. 

İkinci blog yazımda kısaca, bu değerlerden; vizyonumla kesişen noktalardan, bana kattıklarından ve farkındalığıma etkilerinden bahsetmek istiyorum…

Müşteri Odaklılık: Firma çalışanlarının birbirlerine de müşteri gibi davranmalarına ve müşterilerin ihtiyaçlarını anlamanın önemine vurgu yapıyor. Müşteriyle (bayiyle) empatik iletişim kurarak çalışmayı ve verimli bir iş ortaklığını sağlamaya odaklanan yaklaşımı ifade ediyor. Staj boyunca bana en ilginç gelen, heyecan veren şeylerde biri; bu bakış açısının ne kadar hayati, tılsımlı olduğunu anlamam oldu.  

Yaratıcılık: “Yenilikler yapamayan bir firma körelmeye mahkumdur” cümlesi en çok okuduğumuz, duyduğumuz söylemlerden biri. BSH’nin inovasyona ve yaratıcılığa verdiği önemi bizzat kendi gözlerime görüp, tüm staj boyunca deneyimledikçe, neden sektöründe en ön sıralarda yer aldığına hiç şaşırmadım. Buluşlarla dolu yepyeni bir çağın genci olarak üniversite hayatımda sürekli inovatif ve üretken projelerin peşinde koşarım. BSH ile paralel düşündüğümü görmem beni mutlu etti.  

Değişime Açıklık: Yaratıcılıkla beraber gelen bu değer, firmanın teknolojiye ve çalışanların fikirlerine verdiği önemi gösteriyor. Fikirlerinin değerlendirildiğini, firmanın gelişimine katkı sağladığını hissetmek de o yerde çalışma isteği uyandırıyor. Stajım sırasında işlerime dört elle, hiç bitmeyecekmiş gibi sarılmamda bunun çok etkili olduğunu düşünüyorum. 

Proaktif Olmak: Stajda öğrendiğim ve beni heyecanlandıran bu kavramla, ortaya çıkabilecek sorunları önceden tahmin etmeye başladım ki bu hem sektörü, hem sorunlarını daha iyi öğrenmeme hem de sorunlara ne gibi çözümler getirilebileceğini kavramamı sağladı. Hayatın her alanına uygulanması gereken çok önemli bir değer olduğunu bir keza daha fark etmem büyük kazanç oldu.

Sorumluluk: Eğer bir staj programında size belli başlı sorumluluklar verilmiyorsa zaman kaybı yaşıyorsunuz demektir. Stajım boyunca üstlerime raporlar sundum. Bayilerle iletişim kurdum, sipariş girip bazı işlemler yaptım ve hiçbir zaman stajyer muamelesi görmedim. Hatta yoruldum ama buna çok sevindim. Çünkü  işe yaradığımı hissettim. Benden bir şeyler beklenmesinden gurur duydum. Kendimi önemli, gerekli, değerli hissettim. Sadece bu bile bence BSH’de staj yapmak için çok geçerli bir neden :).

Doğruluk: Her şeyin şeffaf olduğu bir firmayı mı, yoksa üstü kapalı iletişimin yaygın olduğu, kafanızın karışıp kendinizi işe veremediğiniz bir firmayı mı tercih edersiniz? Eğer yanıtınız ikincisi ise siz de BSH ile aynı değerleri paylaşıyorsunuz demektir :).

Kültürel Çeşitliliğe Duyarlılık: Birbirine bağlı, bağımlı bir dünyadayız ve çalışılacak firmanın global, evrensel değerlere, zenginliklere sahip olması; kişisel gelişim ve kariyer yolculuğu için çok önemli,   müthiş bir avantaj. BSH, bu anlamda da imrenilecek zenginliklere sahip. Tüm staj boyunca kendimi hem Türkiyeli hem de uluslararası bir firmada çalışıyor gibi hissettim, olanakların çokluğu karşısında heyecan duydum. 

Takım Ruhu: Buna daha önceki blog yazımda da değinmiştim. Çalışanların hepsinin birbirini desteklediği bir firma; çalışma hayatınız için en uygun yerdir. Staj için ise bulunmaz velinimettir :).

Evet BSH’nin tüm duvarlara astığı daha da önemlisi her an yaşadığı, savunduğu, koruduğu bu değerler;  benim de vizyonum :).  Vizyonumun örtüştüğü bir firmada staj yapmaktan büyük haz aldım, çok şey kazandım. 
 
İki yıldır beraber olduğumuz Siemens Ankara Kuzey Bölge Müdürü Ceyhun Ertunç’a, Bölge Şefim Kaan Dündar’a, yanında staj yapma fırsatı yakaladığım Bölge Satış Sorumlusu İlker Sayıner ve Özel Ürünler’e,  Bölge Satış Sorumlusu Arcan Ünver’e, diğer Satış Bölge Sorumluları Zafer Sapmaz, Cevat Erhan Süzer, Volkan Tayfur’a; Satış Destek Ekibinden Kaşif Türkcan ve Cihangir Büyükyurt’a ve  Bölge Asistanımız Özge Altunbaşak’a bana kattıklarından, verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ederim. BSH ailesinde yer almaktan dolayı çok mutluyum.

Yüksel Emre Baran

Generation BSH Proje Öğrencisi